*Nettavisen* Nyheter.

Denne babyen har ikke engang melk

En syrisk baby ligger på bakken i den provisoriske leiren Kara Tepe. Familien har ikke melk til å gi babyen. Foto: Georgios Makkas (Leger Uten Grenser).

Nordmenns feriedestinasjoner forvandlet til en gresk tragedie.

22.07.15 16:52

Tusenvis av flyktninger og asylsøkere er for øyeblikket strandet på flere idylliske greske ferieøyer hvor de lever under uverdige forhold. Det til tross for en rekke anmodninger fra Leger Uten Grenser til greske myndigheter og EU om å forbedre de elendige mottaksforholdene.

Bare de siste dagene har 5000 mennesker fra blant annet Syria, Afghanistan og Irak ankommet ferieøya Lesbos, ifølge Leger Uten Grenser. Mottaksapparatet er imidlertid kun i stand til å ta imot 700 flyktninger.

Leger Uten Grenser sier at den humanitære responsen vil være ineffektiv så lenge greske myndigheter ikke er i stand til å opprette et tilstrekkelig mottakssystem.

Dermed blir flesteparten etterlatt til seg selv, og må slå leir i Kara Tepe, som er et stykke land uten særlig tilgang på vann, latriner, husly eller medisinsk hjelp.

- Har ikke melk til babyen
Selv babyer lider under de umenneskelige forholdene. Leger Uten Grenser har blant annet vært i kontakt med foreldre som ikke engang har penger til melk til sin baby.

Til tross for at hjelpeorganisasjoner er til stede, er mottaksapparatet i ferd med å kollapse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Søppelet flyter på toalettene i en flyktningleir i Lesbos. Foto: Georgios Makkas (Leger Uten Grenser).

Grekeren Michalis Papageorgiou jobber som vann- og sanitærekspert for Leger Uten Grenser. Han var nylig stasjonert i tre uker på flere greske øyer som ett ledd i den humanitære responsen.

- Det er ikke noe nytt at det kommer flyktninger til disse øyene. Det har det allerede gjort i ti år, men ikke i det omfanget vi opplever nå. Tidligere hadde man på plass et mottakssystem som var i stand til å ta imot flyktningene, sier Papageorgiou til Nettavisen.

Mens det tidligere var mellom 30 og 40 flyktninger som ankom disse øyene hver måned, har dette tallet økt betraktelig den siste tiden.

- Etter at situasjonen har forverret seg i Syria og Afghanistan, har det vært en enorm tilstrømning av flyktninger med minst 200 flyktninger hver dag.

Innkvartert på nedlagt hotell
Greske myndigheter befinner seg midt i en dyp økonomisk krise, og trenger derfor hjelp utenfra for å håndtere flyktningsituasjonen.

- Ettersom situasjonen i Hellas er som den er, har ikke greske myndigheter kapasitet til å gi tilstrekkelig hjelp til flyktningene, sier Papageorgiou.

Klikk på bildet for å forstørre.

De greske ferieøyene Lesbos og Kos lider under massiv tilstrømning av flyktninger, og myndighetene har ikke kapasitet til å seg av dem. Bildet er tatt på Lesbos i midten av juli. Foto: Louisa Gouliamaki (Afp)

- På Kos var det et nedlagt hotell som ble brukt til å innkvartere flyktningene mens de ventet på å få sakene sine behandlet. Hotellet har vært nedlagt i 20 år. Det kunne innkvartere 200 mennesker, men det var langt flere mennesker enn det. Og det var kun tre toaletter på deling, lite vann og myndighetene hadde ikke nok mat til menneskene.

Papageorgious jobb var blant annet å bedre vannforsyningen og de sanitære forholdene.

Lokalbefolkningen hjelper
Han sier videre at innsatsen fra greske myndigheter varierte.

- Politiet og kystvakten gjorde ikke alt de kunne for å hjelpe folk, men prøvde å effektivisere prosessen med registrering. Samtidig var det mange lokale innbyggere som mobiliserte seg i solidaritet og donerte mat og klær, og fikk distribuert dette ut til flyktningene. Også noen av turistene som var på øya, var preget av situasjonen og prøvde å hjelpe best de kunne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Michaelis Papageorgiou (midten) avbildet på øya Leros hvor de setter opp telt for flyktningene. Foto: Alessandro Penso (Leger Uten Grenser)

- Hvordan er det å være vitne til en sånn tragedie i sitt eget hjemland, Papageorgiou?

- I Leger Uten Grenser setter vi nasjonaliteter til side. Vi ser på alle som mennesker med lik rett til medisinsk hjelp. Når det er sagt - det å komme fra Hellas og jobbe under sånne forhold vil selvfølgelig prege en.

Han sier det internasjonale samfunnet har de nødvendige midlene som trengs til å bistå med flyktningsituasjonen.

- Vi mener at det internasjonale samfunnet må innse realitetene. Dette skjer på deres baktrapp, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.