RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne båten skal redde jorden

Sist oppdatert:
Med rapsolje på tanken skal «Earthrace» ta seg jorda rundt for å redde planeten. Se bilder og video!

«Earthrace» er en av de mest sinnsykt utseende og høyprofilerte motorbåter som noen gang har krysset verdenshavene.

Båten skal sette fartsrekord for motorbåter jorda rundt, og underveis skal de besøke 60 byer. Der skal de kjempe for miljøet og vise frem båten. Nå i januar besøker «Earthrace» Florida. Rekordforsøket starter 6. mars fra Barbados.

Rekorden
Engelske «British boat cable and Wireless» har fartsrekorden på 75 dager. «Earthrace» håper å slå denne rekorden med minst ti dager. For å klare det må de gjøre unna 24000 nautiske mil, og verdens desidert tøffeste sjøreise.

Designet fra grunnen av
«Earthrace» går meget raskt og billig i røff sjø. Den er allerede testet ut i flere av verdens hardeste havområder rundt New Zealand og Australia, i bølger på mer enn ti meter. Skroget er bygget slik at det skal gå rett igjennom bølgene i stedet for over dem. Alle luftinntak sitter høyt for at ikke motorene skal bli kvalt av sjøvann.

På hvert av skrogenes nese sitter det ballast som skal holde trimaranskroget mer stabilt. Uten ville mannskapet blitt kasteballer straks båten møtte høy sjø.

Skipperen
Sjefen om bord heter Pete Bethune. En oljeingeniør fra New Zealand som er brennende opptatt av jordas miljø. Han har jobbet både i Nordsjøen, utenfor Afrikas vestkyst, og i hjemlandet New Zealand. Pete startet «Earthrace» prosjektet i 2002, og har deltatt i TV-show over hele kloden for å skaffe sponsorer og investorer som hadde tro på ideen hans.

Biodiesel
De to 540 hesters Cummins Mercruiser motorene får båten opp i 45 knop. De går på biodiesel, og Pete vil at folk skal få øynene opp for at det finnes alternativer til dagens ikke fornybare energikilder.

Skroget er smurt med giftfritt bunnstoff, og motorene er spesialjustert for å slippe minst mulig skadelige avgasser ut i atmosfæren.

Du kan følge Pete og «Earthrace» på nettet.

Video og flere bilder hos Båtliv!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere