*Nettavisen* Nyheter.

Denne bloggen tålte ikke kommunen å lese

SENSUR: Rita Esperø Hansen fikk forhåndsvarsel fra kommunen som ønsker at hun stenger bloggen sin.

Bloggen til lærer Rita Esperø Hansen om mobbing, får Tromsø kommune til å se rødt.

18.12.14 15:25

Kommunen har nå skrevet et forhåndsvarsel til lærer Rita Esperø Hansen. Hun er ansatt i kommunen, men har vært sykemeldt i flere år.

«Dette handler om noe så alvorlig som hva som kan skje når en varsler om kritikkverdige forhold i Tromsø kommune» skriver Hansen på bloggen.

På bloggen «tromsokommunefarligarbeidsplass.blogg.no» skriver lærer Hansen at hun ble mobbet på skolen etter at hun varslet om kritikkverdige forhold blant lærere. Gjennom flere år opplevde hun at tillitsvalgte og kommunens ledelse ikke har tatt varslingene alvorlig, men istedenfor motarbeidet og mobbet henne.

Arbeidstilsynet har i en rapport kritisert kommunen for håndteringen av saken, og gitt kommunen pålegg om å rette opp det som innvirker på Hansens psykiske helse.

- Et overgrep
2. desember 2014 begynte hun å publisere dokumenter i denne konfliktsaken på sin blogg.

«At jeg nå må gå til det skritt å offentliggjøre min sak er intet annet enn nok et overgrep fra arbeidsgivers side, ganske enkelt fordi jeg ikke har annet valg. Det er en måte å ta livet tilbake på» skriver Hansen.

I et brev til Hansen viser kommunen til bloggen og gir et forhåndsvarsel om advarsel i arbeidsforhold.

«Grunnlaget for dette er at Tromsø kommune som arbeidsgiver ikke finnet det akseptabelt at det opprettes en blogg med et slikt navn, - som både direkte inneholder ordene Tromsø kommune - og som i tillegg henspiller på at kommunen er en farlig arbeidsplass. Tromsø kommune finner også at bloggen har innhold publisert som vi ikke finnet akseptabel. Vi viser her til at dokumenter som er unntatt offentlighet publiseres» skriver kommunen.

- Gjengjeldelse
I sitt svar til kommunen skriver Rita Esperø Hansen at hun ser seg nødt til å offentliggjøre dokumenter for å vise hvordan kommunen ikke har tatt varslingene hennes alvorlig.

«Som varsler ble jeg ikke ivaretatt av leder, men i stedet utsatt for gjengjeldelse ved å avsløre meg som kilden til opplysninger ovenfor andre kolleger. Som en følge av varslingene har jeg i ettertid stadig vært utsatt for gjengjeldelser i form av krenkelser - mobbing/trakassering fra et antall kolleger, tillitspersoner og ledelse. Jeg finner det også nødvendig å minne deg på din uttalelse i vårt møte 24.oktober 2013, sitat: Rita hadde brukt " varslingsregelverket korrekt og gjort det riktige i forhold til ved sine varslinger". Jeg observerer at du dessverre i ettertid har valgt å omdefinere min varslingssak til personalsak» svarer Hansen på kommunens forhåndsvarsel.

Kontaktet blogg.no
Til Nettavisen sier Hansen at det hun ønsker med denne bloggen å åpne dokumentene og gi leserne fullt innsyn i alle detaljer om hvordan Tromsø kommune har håndtert det som først var en varslingssak.

- Jeg tror kommunen nå forsøker å stoppe bloggen nettopp på grunn av informasjon og dokumentasjon som de forstår vil komme.

- Kommunaldirektøren vet hva som har skjedd i denne saken, og hun vet at vi har til hensikt å offentliggjøre mye mer. Hadde hun følt at vi nå er ferdig med saken, så hadde dette bare prellet av dem, sier hun.

I brevet fra kommunen står det også at offentliggjøring av dokumentene også er «i strid med nevnte regler og retningslinjer hos Blogg.no».

- Ikke bedt om at bloggen stenges
Nettavisen stilte en rekke spørsmål til kommunaldirektør Kari Henriksen i Tromsø kommune rundt bloggen og hvordan kommunen har håndtert denne saken.

- Tromsø kommune har ikke på noe tidspunkt bedt om at den omtalte bloggen skal stenges. Det er ikke opp til Tromsø kommune å gjøre en slik vurdering, sier kommunaldirektør Kari Henriksen til Nettavisen.

Hun sier videre at kommunen har pekt på blogg.no sine egne retningslinjer, der det fremgår at firmanavn ikke er lov uten tillatelse.

- Tromsø kommune mener det er uheldig at Tromsø kommune som arbeidsgiver i bloggnavnet knyttes til en påstand om en farlig arbeidsplass. Bloggen publiserer dokumenter som er unntatt offentlighet, og retter sterke beskyldninger mot enkeltpersoner, sier Henriksen.

Hun sier at kommunen har bedt blogg.no om å ta grep, men at det er opp til blogg.no hvilke grep de eventuelt tar.

- Ut over dette er dette en personalsak som Tromsø kommune verken kan eller ønsker å kommentere i offentligheten, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLOGG.NO: Kjetil Manheim er leder for blogg.no. Foto: (Nettavisen)

Dette gjør blogg.no
Kommunen har også vært i kontakt med blogg.no for å stoppe bloggen.

- Vi kan ikke se at det er noe ved bloggen som strider mot våre retninger for innhold, sier leder Kjetil Manheim i blogg.no til Nettavisen og legger til.

- Vi har bedt Tromsø kommune dokumentere hva som er ulovlig publisert. Får vi en slik dokumentasjon, så vil fjerne det som er ulovlig, sier Manheim.

Manheim sier at det er bloggeren selv som eier bloggen og som har ansvar for hva som publiseres der.

- Blogg.no er bare ansvarlig for å fjerne ulovlig innhold som vi blir gjort oppmerksom på, sier Manheim.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.