Denne «boksen» koster 1,6 millioner kroner

Du vil aldri gjette hvordan den ser ut inni.

25.09.11 12:25

HTML EMBED

Kunstnernes Hus (Nettavisen): Høstutstillingens dyreste kunstverk er ca. 5 kvadratmeter stort, dekket med over 70.000 speilmosaikkfliser og minst like mange glansbilder. Alt er gjort for hånd - naturligvis.

800 timer
Målet med verket er ifølge kunstner Elin Melberg at betrakterne skal føle en sårbar spenning mellom å ha kontroll og miste den.

Melberg har arbeidet med verket i halvannet år. Det omfattende limearbeidet har alene tatt over 800 timer.

- Det er lagt ned ufattelig mye arbeid i denne installasjonen. Jeg tror faktisk ikke at timesprisen blir så høy, dersom verket selges til den gjeldende prisen, sier hun til Nettavisen.

Ett tonn på verdensturné
Installasjonen «I wish I wish I wish in vain», eller «boksen» som Melberg selv kaller den, har turnert verden rundt siden den først ble vist på Galleri Maria Veie 14. januar.

Det ett tonn tunge kunstverket har blant annet blitt vist i New York og Hong Kong, i tillegg til Stavanger og Oslo. Overalt har kunstneren høstet god kritikk.

Ifølge Melberg bestemmes salgsprisen ut ifra tre kriterier; Reelle kostnader, lanseringskostander og omtale.

- Med tanke på arbeidstimene som ligger bak verket, at det har fått mye gode kritikker internasjonalt og at vi har flydd den ett tonn tunge boksen til både USA og Kina, er ikke prisen på 1.6 millioner så høy. Det er uansett ikke jeg, men galleristen, som bestemmer prisen, understreker hun.

Reell kostnad: 3 millioner
Gallerist Maria Veie Sandvik forteller at prislappen på 1.6 millioner på ingen måte vil føre til en vill fest, dersom det selges til denne prisen.

- De reelle kostnadene ligger på i overkant av 3 millioner kroner. Materialkostnadene er på 350.000 kroner og New York-turen kostet oss totalt 400.000 kroner. Kunstneren skal også sikres lønn for halvannet år. I tillegg får høstutstillingen 25 prosent av salget, dersom installasjonen selges mens den står der, sier hun.

Egen helgevakt
Ifølge høstutstillingens utstillingkoordinator Charlotte Dølvik er Melbergs installasjon blant de mest populære på Høstutstillingen. Prisen på 1.6 millioner gjør at sikkerheten er ekstra høy.

- Melbergs bidrag er svært populært blant publikum og mange liker det fordi det er et verk man kan bli en del av. Prismessig er det absolutt det dyreste vi stiller ut i år. I helgene har vi en egen vakt som står ved siden av installasjonen og passer på. Det krever litt ekstra ressurser, men det er verdt, sier hun.

Prutbar pris
Dersom du etter å lest denne artikkelen kjenner en trang til eller har et ønske om å kjøpe Melbergs installasjon, er det fullt mulig å prute på prisen.

- Jeg vet at noen har meldt interesse, men foreløpig er ikke kunstverket solgt. Vi vil vurdere alle som legger inn et seriøst bud, enten det er privatpersoner eller institusjoner, sier Melberg.

SE MER AV INSTALLASJONEN HER:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.