Gå til sidens hovedinnhold

Denne brennende tornadoen har du aldri sett før

En lignende tornado drepte 38.000 i 1923. Nå ble det sjeldne naturfenomenet fanget på film.

En filmregissør fikk oppleve en av naturens mest skremmende fenomener da han var på utkikk etter innspillingssteder for sin nye film.

Etter å ha speidet landskapet i Alice Springs i Australia, dro Chris Tangey for å hjelpe noen arbeidere ved et storferanch. Da oppdaget de en 30 meter høy brennende tornado, som herjet med terrenget bare 300 meter unna gården.

En slik tornado, også kalt «fire devil» oppstår når svært varm, stigende luft kommer i kontakt med, eller forårsaker, ild på bakken. Slike tornadoer er svært sjeldne, og pleier å skape store skader når de først oppstår.

Vanligvis varer det sjeldne fenomenet i rundt to minutter, men Chris Tangey opplevde at denne tornadoen varte i 40 minutter.

- Været var helt stille og det var omtrent 25 grader. Ingenting skjedde, men så roper en mann: «Hva i all verden er det?» sier Tangey, ifølge Daily Mail.

- Jeg var bare 300 meter unna. Det var ingen vind, men tornadoen hørtes ut som et jagerfly. Haken min gikk i gulvet, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tangey driver Alice Springs Film and Television. Han beskriver det som noe man ser én gang hvert tiende liv.

- Jeg har spilt inn filmer i villmarken i Australia i 23 år, og har aldri sett noe lignende. Jeg har hørt om dem, men ikke sett dem selv. Hele opplevelsen var overveldende og variasjonen var utrolig, sier Tangey.

Det kunne imidlertid gått ille. I 1923 var det en lignende brennende tornado i Japan. Den drepte 38.000 mennesker på bare 15 minutter.

Se et TV-innslag om hendelsen i videobildet under.

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken