RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Bergensavisen/Politiet)

Denne buksen avslørte raneren

Sist oppdatert:
En bukse som ble funnet etter et millionran i Bergen i år 2000, knyttes til raneren av en butikk på Karl Johan.

En 34 år gammel polakk risikerer nå sin tredje ransdom.

I mai 2000 slo en raner til mot Bjerke Urmaker på Torgallmenningen i Bergen.

Tre måneder senere ble en nå 34-år gammel polakk tatt og senere dømt for et tilsvarende urmakerran i Finland. Han fikk oppunder tre års fengsel.

Ti år senere ble mannen pågrepet i Sveits og utlevert til Norge, siktet for grovt klokkeran på Karl Johan i oktober 2010.

I juni 2012 ble han og to andre polakker dømt til tre og et halvt års fengsel i Oslo tingrett.

Fant DNA
Det var etter ranet i 2010 at etterforskerne fant en bag og en pose med klær, klokkeholdere og andre gjenstander i Sverige som stammet fra Oslo-ranet.

På innsiden av en kamuflasjefarget caps fikk politiet match med 34-åringens DNA. Senere viste det seg også at DNA-et stemmer overens med spor på en bukse som ble beslaglagt i tilknytning til ranet på Torgallmenningen i 2000.

Etter det raner ble fluktbilen og noe tøy ble funnet på parkeringsplassen utenfor Sandviken sykehus, men politiet sto lenge uten et gjennombrudd i saken.

Da 34-åringen i 2011 ble utlevert fra Sveits, var bakgrunnen ranet på Karl Johan. Han ble derfor ikke dømt for bergensranet i Oslo tingrett i sommer. Årsaken er det såkalte spesialitetsprinsippet mellom stater. Dette prinsippet sier at en person som blir utlevert bare kan straffeforfølges for forbrytelsen som ligger til grunn for utleveringen.

Nekter straffskyld
– Sveitsiske myndigheter har nå samtykket til at det kan gjøres unntak fra denne bestemmelsen, sier politiadvokat Mona Brandmo i Oslo- politiet til BA.

34-åringen har anket avgjørelsen. Han nektet seg også skyldig for ranet i 2010. Han hevder han befant seg i Oslo for å pusse opp en leilighet og for å stjele biler.

– Uansett har politiet ingen bevis på at han faktisk befant seg i Bergen i 2000, sier forsvareren Victoria Holmen til BA.

– Men politiet fikk jo DNA-treff på buksen?

– DNA på en bukse knytter ham ikke til Bergen, bare til buksen. Buksen kan ha vært andre steder enn Bergen forut for ranet, sier Holmen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere