Gå til sidens hovedinnhold

Denne byen kan forandre alt

Masdar City utenfor Abu Dhabi har som mål å produsere null karbon og null søppel. Det skal byen klare ved å kun bruke fornybar energi.

DUBAI/OSLO (Nettavisen): - Vi skal ikke erstatte vår olje- og gassektor, men forsøker å forlenge ressursene våre og finne alternativer for framtiden, sier sultan al Jaber, som står bak prosjektet.

Må fornye seg
Abu Dhabi sitter på rundt 10 prosent av verdens oljeforekomster, og er blant landene i verden som bruker mest olje og gass per innbygger - det ambisiøse prosjektet er ment å halvere energiforbruket til det en gjennomsnitts emirat bruker i dag.

- Det er to grunner til at vi gjør dette. Den første er at vi kan. Den andre er fordi vi bør. Dessuten er dette et logisk skritt og en naturlig utvikling i vårt engasjement på energimarkedet, sier al Jaber.

Årsaken er enkel - oljereservene vil en dag tømmes og Abu Dhabi ønsker å stå like sterkt med andre energiformer som det de gjør med de fossile energiformene i dag.

Anerkjennelse
Og Masdar har allerede fått mye anerkjennelse. Masdar Institutt for Forskning og Teknologi, som skal forske og utdanne innen fornybar energi, er regionens første av sitt slag, og IRENA (Det internasjonale fornybare energibyrået) skal ha hovedsete i byen, noe Verdens Naturfond (WWF) har gitt sin støtte til.

Prosjektet startet i 2006 og skal ha en prislapp på svimlende 22 milliarder dollar, og hele prosjektet skal stå ferdig i 2014.

Alle varianter
Det vil være flere måter energibehovet dekkes på, men likt for dem alle er at de er fornybare.

Også byggingen av byen er mer miljøvennlig enn vanlig. Et solcelleanlegg, som har en kapasitet på mellom 40 til 60 megawatt, sørger for den påkrevde energien til all byggingen. Dette anlegget bygges så ut for å sørge for at deler av byens energibehov dekkes.

Her er en video som viser hvordan byen skal se ut etter planen:

HTML EMBED

Det blir også solcellepaneler på hustak, en vindmøllepark utenfor byen og bruk av jordvarme.

100.000 Byen vil ha mellom 45 - 50.000 innbyggere, mens det er ventet at rundt 60.000 vil ha arbeidsplassen sin i byen og vil pendle dit. Det vil i tilfelle skje på en litt uvanlig måte.

Det vil nemlig ikke være lov å kjøre biler i Masdar, all transport vil skje via såkalte podcar - automatiserte lettbaner. Utenfor byen vil det være forbindelse til tradisjonelle bilveier og tog.

- Setter seg på kartet
Torger Baardseth, visepresident og sjef for Det Norske Veritas for Midtøsten, holder kontor i Dubai. Han sier til Nettavisen at prosjekter er særdeles spennende og har et enormt potensiale.

- Abu Dhabi holder for alvor på med å sette seg på kartet for fornybar energi og miljø, og dette er bare et av fem tiltak de setter i gang. Den totale investeringspakken de har iversatt ligger på 50 milliarder dollar, sier Baardseth.

Han sier at Emiratene har satt seg klare mål for fremtiden. De vet de har et ansvar. Emiratene er allerede verdens største forbrukere av vann per innbygger.

- Ja, de er litt miljøsløsere, men Masdar City er et tegn på at de tar dette på alvor, sier Baardseth.

- Enormt mål
All energi i landet kommer i dag fra olje og gass, men her har Emiratene satt seg store mål for fremtiden.

- Myndighetene i Emiratene har satt seg et enormt mål at de om 25 år skal ha 60 prosent ev energiforbruket sitt fra fornybar energi og bare 40 prosent fra gass og olje. Det er stort om det får dette til, sier Baardseth til Nettavisen.

Men i Masdar City er det ikke bare energien som brukes som er langt mer miljøvennlig enn vi er vant med. Også avfall skal resirkuleres - matavfall og annet biologisk søppel kan gjøres om til næringsrik gjødsel eller biobrensel, mens plast og metall skal resirkuleres.

Også vann skal resirkuleres i langt større grad enn vanlig. - noe som resulterer i at vannforbruket per innbygger er på 60 prosent av det som ellers er vanlig i en lignende by. 80 prosent av vannet skal brukes igjen, blant annet til vanning.

Lignende, høyteknologiske, svært organiserte og spesialiserte byer finnes også i Novosibirsk i Russland og Tsukuba i Japan.

Her kan du få et innblikk til i hva man ser for seg:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken