Saken oppdateres

Tidligere denne måneden avholdt SIAN et arrangement på Rådhusplassen i Porsgrunn.

Torsdag skapte markeringen diskusjon under formannskapet i kommunen. Nå vil de anmelde organisasjonen og be dem ta regningen på 172.000 kroner, melder Telemarksavisa.

– Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre, innledet Trond Ingebrigtsen, gruppeleder i Ap, overfor formannskapet, og viste til en plakat fra SIAN, som de skal ha lagt rundt i Porsgrunn sentrum før og under demonstrasjonen.

– Hatefulle ytringer

Plakaten inneholdt hatefulle ytringer, sier Ingebrigtsen.

– Vi har hatt diskusjoner med flere og vi ønsker å fremme et alternativt forslag hvor vi anmelder, så får Høyesterett si om det er straffbart, la han til og var tydelig på at denne typen arrangement ikke er ønsket i kommunen.

Stine Margrethe Stamland i Frp tok også til talerstolen og stilte spørsmål ved om det juridiske ved forslaget var innenfor, og om det var foretatt noen ordentlig vurdering av dette.

– Det er problemet ved denne saken. Jeg syntes selv at det kostet uforholdsmessig mye penger, men det koster dessverre penger å leve i et demokrati. Jeg tenker at vi kan ikke legge opp til at det bare er de som kan betale for seg, som skal kunne ytre seg, sa Stamland og stilte spørsmål ved om det var verdt å gi saken så mye oppmerksomhet, melder TA.

Arrangement i Porsgrunn kostet kommunen alene 172.000 kroner. Utgiftene knytter seg til rydding/flytting, leie av materiell, leie av maskiner, overtid for kommunens ansatte og tapte billettinntekter for kulturarrangementer. I tillegg kommer kostnader knyttet til planlegging og møtevirksomhet i forkant av arrangementet.

– Seriøst problem

Stortingsrepresentant for Telemark, Mahmoud Farahmand (H), er veldig kritisk til å sende regningen til Sian.

– De går indirekte inn for å begrense ytringsfriheten til kun å gjelde de rike. Si du er en karikaturtegner som ikke har råd til beskyttelse og livvakter, da er ikke lenger ytringsfriheten for deg. Hvis denne tilnærmingen får fotfeste, da har vi et seriøst problem, sier Farahmand til Nettavisen.

– Ingen jeg kjenner liker budskapet til Sian. Men dette her er en særdeles problematisk tilnærming fra en rekke politikere i Porsgrunn. Har de prøvd dette juridisk? Er det sånn at vi nå skal kunne sende regning til alle vi ikke liker? spør Farahmand, som tidligere har sittet i kommunestyret i nettopp Porsgrunn.

Sian-leder Lars Thorsen sier de ikke kommer til å ta regningen hvis de får den tilsendt. Les hans svar til Nettavisen her.