RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne dingsen kan redde deg fra brann

Foto: Etim
Sist oppdatert:

I år vil gründere fra Oppland lansere et produkt som kan forhindre 70 branner årlig, skriver Oppland Arbeiderblad.

Stig Brusveen, Anders Sande, Otto K. Sønju og Arne D. Danielsen har jobbet sammen for å lansere et nytt produkt for å forebygge brann.

ETIM varsler huseieren før brann i det elektriske anlegget bryter ut.

Slik funker ETIM
En liten brikke, kan gjøre stor forskjell. ETIM (Electric Temperature Increase Monitoring) monteres inne i stikkontaktene.

Brikkene kommuniserer trådløst med et kontrollpanel. Om noe er galt og temperaturen stiger, varsles kontrollpanelet som igjen varsler eieren før temperaturen blir kritisk høy. Huseieren får dermed god tid til å foreta nødvendige tiltak før brann oppstår.

Om huseieren ikke svarer systemet, vil en melding kunne sendes til vaktselskap, dernest energiselskapet og til sist brannvesenet. En slik innretning kan spare Norge for 70 branner i året, noe som tilsvarer et skadeomfang verdt 340 millioner kroner.

To prototyper av produktet er laget, og testet.

- Det virker etter intensjonene, sier Arne D. Danielsen, en av fire eiere i ETIM, til oa.no.

- Vil lykkes
Stig Brusveen og Anders Sande, ingeniører ved Nammo, har jobbet fram ideen til produktet. Siden 2004 har de brukt tida på å utvikle produktet som nå er nær lansering. Underveis har de søkt hjelp hos Arne D. Danielsen og professor Otto K. Sønju. Sistnevnte er professor ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

Nå har alle fire slått seg sammen, og eier en kvart part hver av ETIM. Danielsen, som har vært engasjert som konsulent med kommersialisering av forskningsprodukter både ved NTNU og SINTEF, og Sønju har samarbeidet i flere gründerprosjekter både i og utenfor universitets- og forskningsmiljøet i Trondheim. Danielsen har sett noen gründere lykkes, men de fleste har han sett feile.

- De færreste lykkes, sier Danielsen, som ikke er i tvil om at ETIM har det som trengs.

Kommer i år
Nå skal ETIM spisses mot det kommersielle markedet før det lanseres, forhåpentligvis i løpet av året.

- Vi håper å få det ut i år. I første omgang rettet mot landbruk og eventuelt mot offshore der branner er særlig ødeleggende og fokuset på sikkerhet er høyt, sier Danielsen.

Allerede i 2014 kan det være tilgjengelig for folk flest. Målet er at produktet skal produseres nasjonalt, men aller helst lokalt.

- Vi har et nært samarbeid med Hapro, og de er i stand til å produsere det. Vi vet det funker, vi vet det kan produseres og vi vet det er marked for det, sier Danielsen.

I nye hus
Patent i Norge og USA er innvilget, og en patentsøknad er inne for Europa og Canada. Markedet er stort.

- I Norge er det i dag 180 millioner kontaktpunkter i elektriske anlegg i dag. Hvert år opprettes 3,5 millioner nye kontaktpunkter, så om man legger til Nord-Amerika og Europa så er markedet stort, sier Danielsen.

Gjennom motgang og oppturer har gründerne holdt på motivasjonen for å utvikle produktet.

- Det her er jo som babyen deres. Det er en helt egen oppofrelse hos gründere, sier Danielsen imponert.

Kan vinne pris
Teamet bak ETIM har fått ekstra oppmerksomhet i det siste. Først var de en av fire finalister i regionfinalen til DNBs innovasjonspris. Onsdag er de nok en gang blant fire finalister til en gründerpris. Innovasjon Norge i Oppland og Hedmark holder dagsseminaret «Våg og vinn» på Kapp, og kårer samtidig en vinner av gründerprisen. 50.000 kroner ligger i premiepotten.

Hittil har mennene i ETIM lagt ned innsats, arbeid og noe kapital. Dette sammen med praktisk bistand fra Hapro og tilskudd fra Innovasjon Norge tilsvarer innsatsen tre til fire millioner kroner i prosjektet.

- 50.000 kroner betyr veldig mye for oss. Vi trenger hver krone, sier Danielsen.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere