Gå til sidens hovedinnhold

Denne dukket opp på rullebanen da flyet skulle lande

Flyplassjefen måtte tilkalle viltnemnda.

Viltnemnda i Målselv måtte torsdag kveld felle en velvoksen gaupe på flyplassen på Bardufoss.

Les saken i Nordlys.no

- Vi fikk meldinga klokka 22.20 om at de hadde litt problemer på flyplassen, når Norwegian-flyet skulle lande, sier Jørn Larsen, leder i viltnemnda.

- Men når det gjelder rovdyr, er det en hel del prosedyre som skal gjennomføres først. Så flyet landet, og så tok vi, flyplassjefen og politiet i samråd beslutninga om felling.

Stresset

- Og her var det ingen vei utenom?

- Nei. Vi prøvde å drive den ut. Men dyret var stresset. Det satt og trykket på en måte, bevegde seg på små områder i enden av rullebanen, og var veldig våpen på oss. Den gikk også imot et par av ettersøkspersonellet.

Dyret ble felt på 20 meter avstand.

- Det første skuddet var dødelig, vi skjøt to til for sikkerhets skyld.

Området ble lyst opp med lyskastere, og dyret var ikke vanskelig å finne. Hvordan gaupa, som var en hanngaupe på 20,3 kilo, kom seg inn på stripa vet ikke Larsen enda.

- Er det noe «mat» innenfor gjerdene?

- Ja, det er nok en del harer der. Så det kan godt hende at det er det som har lokket den innenfor. Det er dessuten en del busker og trær inntil gjerdene, så den kan godt ha klatret inn. Dette var en realtiv voksen kar, sier larsen.

Statens Naturoppsyn kom fredag til Bardufoss for å ta prøver av gaupa.

Så spor
- For oss handler dette om flytrygging. Å ha et så stort dyr inne på indre område, faktisk i rullebaneområdet, kan få katastrofale følger, sier flyplassjef Geir Gillebo.

Det var en av lufthavnens bilpautriljer som oppdaget dyret.

- Gaupa passerte rett foran en av bilene våre. Vi hadde sett spor tidligere på kvelden. I tillegg til flysikkerheten, har vi også en god del folk rundt her, så sånt sett er det ikke noe særlig å ha en gaupe i området.

Gillebo sier at det er første gang i løpet av hans 10 år på flyplassen at han har hørt om gaupe innenfor gjerdene.

- Vi har hatt mye elg her, som vi har drevet bort, men den kommer nå tilbake, sier Gillebo, som sier at flytrafikken i verste fall kan bli omdirigert hvis man iikke får bort dyrene fra flyplassområdet.

Les flere saker i Nordlys.no

Kommentarer til denne saken