Gå til sidens hovedinnhold

- Denne er verdt én billion kroner

Fredag suser den forbi jorden med «liten» klaring.

Asteroiden 2012 DA14 vil fredag «sneie» forbi jorden med 27.000 kilometer klaring. Dette er det nærmeste en asteroide på denne størrelsen har passert jorden i nyere tid.

Asteroiden, som er 45 meter bred, kan være verdt hele én billion kroner.

Det anslår selskapet Deep Space Industries, som spesialiserer seg på gruvedrift i verdensrommet, skriver Space.com. I sine beregninger har de kommet fram til at asteroiden har store mengder med vann og metaller som utgjør ufattelige store verdier.

Selskapet understreker imidlertid at dette kun er et anslag, og at de ikke kan vite med sikkerhet hvor store verdier asteroiden representerer.

- Vil være forberedt
Selv om asteroiden passerer relativt nære jorden, er det ingen mulighet for selskapet å ta seg til den for å utvinne verdiene. I hvert fall ikke ennå.

- Mens denne ukens gjest ikke er i riktig bane for oss, slik at vi kan høste den, så vil det komme andre som er det. Og vi ønsker å være forberedt når de ankommer, sier styreformann i selskapet, Rick Tumlinson, i en uttalelse.

Kostbesparende
Selskapet har nemlig ønske om å utnytte ressurser på asteroider for å utvikle romraketter og drivstoff. Selskapets visjon er å føre menneskeheten enda et steg lenger ut i verdensrommet. Deep Space Industries sier de har klekket ut en kostbesparende plan for framtidige romferder.

Ifølge Deep Space Industries, så kan metaller som nikkel og jern brukes til å etablere en fabrikkindustri, som igjen kan bygge romraketter, boliger og andre konstruksjoner i verdensrommet. Mens stein og vann på asteroiden skal kunne brukes til å utvikle drivstoff.

Tanken er å redusere mengden med materialer som må fraktes fra jorden. Ifølge et estimat koster det minst 60 millioner kroner å sende ett tonn med materialer ut i bane rundt jorden.

- Det å skaffe forsyninger til kommunikasjonssatellitter og kommende Mars-ferder fra kilder i verdensrommet, som for eksempel asteroider, er avgjørende om vi skal utforske og bosette oss i verdensrommet, sier Tumlinson.

- Er dette skrullete?
Redaktøren av NasaWatch.com, Keith Cowing, sier han ennå ikke er overbevist av selskapets ambisiøse planer.

- Er planen om å bruke ressurser fra asteroider skrullete? Nei, det er den ikke. Er det vanskelig? Ja, det er det. Kan man gjøre forretninger av det? Folk prøver, og gjør framskritt, sier han, ifølge The Telegraph.

Deep Space Industries er ikke det eneste selskapet som spekulerer på å tjene gode penger på å drive gruvedrift i verdensrommet. Planetary Resources er et annet selskap som har visjoner om å utvinne ressurser på asteroider. Selskapet har finansiell støtte fra blant annet Google-sjefene Larry Page og Eric Schmidt.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken