RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne fargen gjør deg kreativ på soverommet

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)
Årets heteste farge lover mangt.

GRAND HOTEL (SIDE2): Farger har blitt langt mer trendy enn for bare et år siden. Nå vil nordmenn ha tilbake fargegleden i hjemmene side, og i den anledning ble «Årets farge 2013» kåret torsdag ettermiddag på Grand Hotel.

Fifty shades of purple
Og, kanskje til noen forbauselse, men til andres store glede; det er lilla. Eller ti nyanser av lilla for å være mer nøyaktig. Fargerikes kreative leder og redaktør for bladet Base, Dagny Thurmann-Hoelseth, forteller om hvorfor de har valgt akkurat lilla som fargen for det nye året.

- Nyanser av lilla har vært ekstremt populært i Norge de siste fem årene, og med god grunn. De nyansene vi har sett mest av er spesielt vakre i det norske lyset.

- Lilla er en farge man blir glad av, den har et sterkt budskap. Forskning viser at fargen er kreativ, energisk, spirituell og beroligende, ekstravagant, bestemt og fremtid, sier Dagny.

Ikke nok med det. Velger man seg en nyanse av lilla til for eksempel soverommet, kan det oppstå lett magi. Varianten plomme sies å gi mye kreativitet, og kan dermed sprite opp sexlivet.

- Hvis du vil ha mye sex, så maler du soverommet i den fargen, ler hun med glimt i øyet.

Hva vil nordmenn ha?
De siste ti årene har hvitt vært gjennomgangsfargen og trenden i svært mange hjem. Vi pusser opp for enorme summers hvert år, og dette året er det ventet at vi legger igjen hele 66 milliarder i hjemmene våre. Fargevalg, valg av tapeter og gulv blir helt klart viktige.

Da Fargerike kåret årets farge i fjor falt valget på grønt, og trenden er tydelig både her hjemme og i utlandet. Vi vil ha farger rundt oss, viser analyser fra trendbyråer.

- Hvitt er atypisk nordmannen. I fjor begynte vi å se mer farger igjen. Nordmenn blir glade av farger. En ny undersøkelse viser at blått er favorittfargen og assosiasjoner til hav og himmel. Rødt, grønt og gult følger etter – farger som er positive og gode farger å omgi seg med, forteller Dagny.

Vi anser fargerne grått, svart, beige og brunt med tristhet, sorg og død. Hvitt faller også inn under denne kategorien.

- Hvorfor velger vi å male eller innrede i farger vi assosierer med tristhet og sorg? Det er et stort misforhold med hvilke farger vi kler oss i og de vi føler oss glade og fornøyde med. Men vi ser at yngre garden klare for å bruke mer farger, sier den kreative lederen kledd i lang fargerik kjole fra den norske designeren Cecilie Melli.

Tre stiler
De ti lillatonene går fra helt støvete lavendeltoner til kraftige purpurtoner. Og alle er inkorporert i tre livstilstrender fargekjeden har utviklet det siste året. De tre er Norsk skandinavisk, Norsk elegant og Norsk eklektisk.

- Norsk skandinavisk er rent i utrykket, men litt rampete ved at man tilfører mønstre og farger. Norsk elegant er feminin og sober eleganse i utrykket og kan minne litt om shabby chic som vi har sett de siste seks-sju årene. Norsk eklektisk betyr at det ikke finnes noen regler, her gjør man som man vil og blander stiler og farger om hverandre, forklarer Dagny.

Stilene er valgt ut fra trender man ser på catwalken og innen interiør og mat internasjonalt.

- Vi ser mye lillatoner fra de største designerne for hele 2013. Danskene har også lagt sin elsk på lilla innen interiør, forteller Dagny.

Men om alle kommer til å male veggene sine lilla, det tror hun ikke på.

- Fargene er ment som inspirasjon og er et uttrykk for hvor vi befinner oss trendmessig, understreker hun.

Og hva betyr lilla? På blomsterspråket står det for: «Jeg ønsker deg hell og lykke i livet».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere