RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne filmen må vi se i julen

Foto: Filmexport/NRK
Popelku er stikkordet. Se stor undersøkelse og liste!

(SIDE2): Tradisjonen tro benker vi nordmenn oss ned julaften foran tv-en for å se de klassiske julefilmene for n’te gang.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Gjennom årene har nye filmen kommet til, mens andre har rullet om og om igjen i flere tiår.

Favoritt-prinsessen
I den store juleundersøkelsen 2009, som Norstat har utført på oppdrag for Side2, er blant annet filmvanene våre blitt tatt nærmere i øyensyn.

Undersøkelsen gir en klar favoritt: Tre nøtter til Askepott. Hver fjerde nordmann må se denne filmen når den, tradisjonen tro, sendes på NRK julaften formiddag.

Filmen heter egentlig «Drei Haselnüsse für Aschenbrödel» og «T¿i o¿íšky pro Popelku», og ble gitt ut i 1973.

Originaltittelen er på både tysk og tsjekkisk, ettersom filmen var en samproduksjon mellom filmselskapene DEFA-studio für Spielfilme og Barrandov.

Filmen handler om Askepott, en fattig jente som lever med en ond stemor, etter at faren hennes døde. Istedenfor å være mektig godseier, har hun blitt degradert til tjenestepike av stemoren. Ved hjelp av tre magiske nøtter forsøker hun likevel å oppnå prinsens gunst, til stemorens store fortvilelse.

Best likt av kvinner
Det kan være verdt å notere seg at det først og fremst er kvinnene som liker fortellingen om tsjekkoslovakiske Popelku. For 35 prosent av norske kvinner er denne filmen deres favoritt. Hos mennene havner neste film på favorittplasseringen.

På andreplass finner vi lille julaften-klassikeren «Grevinnen og hovmesteren». For mange sparkes julen virkelig i gang når den klumsete og etter hvert kraftig berusede hovmesteren etter beste evne forsøker å serve grevinne Miss Sophie.

Siden 1980 har NRK sendt sketsjen, som ble produsert i 1963.

Disney og Hjemme alene
På en tredjeplass finner vi ikke en spesifikk film, men derimot en hel sjanger. De klassiske Disney-filmene med Mikke, Donald og Langbein.

Fjerdeplassen kapres av Macaulay Culkin, Alex D. Linz og Michael Weinberg i «Alene hjemme»-filmene. Culkin spiller i film 1 og 2, Linz i nummer 3 og Weinberg i nummer 4. Den første filmen kom ut i 1990, mens sistnevnte film ble gitt ut i 2006.

Femteplassen gir hjemmeseier med «Flåklypa Grand Prix. Dukkefilmen fra 1975, regissert av Ivo Caprino, har blitt en norgeshit og fast juletradisjon.

Med såkalt stop motion-teknikk ble filmen produsert i tett samarbeid med manusforfatterne Kjell Aukrust, Kjell Syversen og Remo Caprino.

Totalt ble det tatt 112.320 enkeltbilder og det ble foretatt 1.258.750 bevegelser på dukker og andre elementer.

Sonja jakter stjernen
Sjetteplassen kaprer «Reisen til julestjernen» fra 1976. Filmen hvor prinsesse Sonja - spilt av Hanne Krogh - forsøker å finne igjen den tapte julestjernen har gitt rom til blant annet en etter hvert velkjent julesang; «Sonjas sang til julestjernen».

Resten av listen ser du her:
7. Tante Pose

7. Love Actually

8. A Christmas Carol

9. Hjelp, vi har juleferie!

9. Snømannen (Ronald Biggs)

9. Miraklet på Manhattan

9. Polarekspressen

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i perioden 23.-27. november med 1004 respondenter. Feilmargin på +/- 3,2 prosent.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere