Gå til sidens hovedinnhold

Denne Finn-annonsen vekker oppsikt: – Du må nok påregne litt reisevirksomhet

En av verdens mest sjeldne og ettertraktede jobber er nå ledig.

Norge har ennå ikke hatt en nordmann i verdensrommet. Det kan endre seg nå. På en av de ferskeste Finn-annonsene som er publisert er nemlig European Space Agency (ESA) arbeidsgiver, og stillingstittelen er like enkel som den er sjelden: «Astronaut».

Annonsen har vakt oppsikt blant annet på Twitter.

– I dag ligger jobben som astronaut ute på Finn. No joke, skriver Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros.

Over ti år siden sist

Norsk Romsenter representerer ESA i Norge, og fagsjef Arvid Bertheau Johannessen er kontaktperson for stillingen her til lands:

– Vårt mål er å hanke inn flest mulig norske, kvalifiserte kandidater. Om vi ender opp med vår første, norske astronaut så hadde det vært veldig artig, sier han til Nettavisen.

Johannessen sier at ESA ikke har hatt en astronautstilling som dette ute siden rundt 2008:

– I det opptaket var det rundt 8.000 kvalifiserte søkere. Etter at de hadde gått gjennom bunken så var det seks astronauter som ble presentert for videre utdanning. Så det sier seg selv at det er mange krav som stilles.

Krav

Stillingen krever en mastergrad innen medisin, teknologi-, ingeniør- eller realfag og tre års arbeidserfaring innenfor ett av disse feltene. Samtidig bør man ikke ha altfor mye erfaring heller, sier Johannessen:

– Den nedre alderen gir seg litt selv, og så ønsker man jo at disse som tas opp har en fremtid innenfor stillingen sin også. Det er jo ikke nødvendigvis sånn at man får fly med en gang man er ferdig utdannet, sier fagsjefen til Nettavisen.

– Den ene setningen her var litt skummel, synes jeg. Man må «være villig til å delta som testperson i medisinsk forskning»?

– Hehe, det høres kanskje litt skummelt ut, ler Johannessen.

Les også: Astronautens tre tips: Slik blir du Europas neste romfarer

– Dette handler om at astronautene som er ute på oppdrag utsettes for en del forhold som er veldig annerledes enn de man har på jorda. Dette er jo også noe som forskes på, hvordan det å være vektløs påvirker kroppen, sier han, og forteller at astronautene på romstasjonen må trene flere timer per dag for å holde kroppen i form, ellers kan de for eksempel få ryggplager.

Lønn og reise

Forskningen er viktig for når man planlegger lengre ekspedisjoner i rommet:

– Det er ikke nødvendigvis skumle eksperimenter, men eksperimenter som er en del av hvordan astronautene har det under et oppdrag. Tanken er å se fremover, og vite hva man skal ta hensyn til på lengre ferder.

– Kan du si noe om lønn?

– Dette er i utgangspunktet ikke en jobb man bør søke på grunn av lønna, men det er jo snakk om høyprofilerte, faste ansatte i ESAs stab, så lønna vil nok ikke skuffe, men du må nok påregne litt reisevirksomhet, humrer Johannessen.

Les også

Lurte Finn-brukere med disse varene

I 2017 uttalte Stephanie Schierholz, pressetalskvinne i NASA, til Market Watch at en astronaut tjener mellom 68.000 og 150.000 dollar i året – altså mellom 575.000 og 1.270.000 norske kroner.

Med både institusjonelle romferdsorganisasjoner som ESA og NASA, i tillegg til private aktører som Elon Musk og Virgin Galactic, er det fremdeles usikkert når man får den første nordmannen i verdensrommet, men både Sverige og Danmark har hatt sine representanter ute.

– Så det hadde vært moro med en nordmann snart, absolutt, sier Johannessen.