*Nettavisen* Nyheter.

Denne fisken har øyne i nakken

Foto: Mbari (Mbari)

Det bor mange spesielle dyr på dyphavet. Denne fisken har tubeøyne i hodet.

24.02.09 13:40

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den bisarre skapningen macropinna microstoma, også kalt «spøkelsefisk», ble først oppdaget i 1939, og nå mener forskerne å bevise at den har tunnelsyn, skriver Livescience . Se video nederst.

- Fisken har store tubelignende øyne. Når den ser mat kan den rotere øynene og se rett fram, mot maten, sier Bruce Robinson, i en video publisert av organisasjonen Montery Bay Reasearch Institute (Mbari) på YouTube.

Rotasjon
Tubeøynene sitter bak et beskyttende lag med væske, inne i hodet. Dermed kan den rotere synet og se opp, til siden eller rett fram.

Den lever på dypt hav, og selv om det er bekmørkt kan den oppdage silhuetter av andre dyr ovenfor de sensitive øynene.

- Fisken svømmer inn blant andre dyr og stjeler mat. Med øynene under skjold er den helt beskyttet. Den roterer også øynene for å unngå rovdyr, fortsetter Robinson.

Les mer fra Dittdyr. no:

Kjæledyr var ulv

Mystiske dyr funnet ved begge polene

Hainettene er ikke trygge

Dyphav
Forskerne brukte fjernstyrte instrumenter for å studere fisken, på 600-800 meters dyp utenfor California. Man har ikke sett det beskyttende laget med væske på tidligere eksemplarer av fisken, fordi det har blitt ødelagt av oppstigningen fra dyphavet.

Denne gangen klarte de å bringe en fisk opp til overflaten i live, slik at de fikk studert de spesielle øynene i et akvarium.

Fiskearten lever av småfisk og blekksprut, og er utbredt i det nordlige Stillehavet.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.