GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den asiatiske dragefisken passer utvilsomt best for dem med tykk lommebok og store akvarier. Prakteksemplarene koster fort opptil 300.000 kroner.

Se bildegalleri nederst

Med en fullvoksen størrelse på omkring 90 cm er ikke dette fisken for den alminnelige akvarist. Den krever mye svømmeplass og rikelig med kjøttfullt fôr. Den er også en utpreget rovfisk som slett ikke kan holdes sammen med hva som helst av andre fisker.

Hos oss er fisken med det velklingende vitenskapelige navnet "Scleropages formosus" best, og mest korrekt, kjent som asiatisk arowana. Asiatenes navn “Dragon Fish” sier imidlertid en hel del om hvorfor den likevel har fått en slik unik posisjon i akvarieverdenen.

Bringer lykke og rikdom
Drager er en viktig del av asiatisk, særlig kinesisk, mytologi og har vært viktige i menneskenes liv i mange tusen år. Parallellen til “dragefisken” er åpenbar.

Dragefisken kan neppe sammenligne den med andre, mer vanlige akvariefisker. Det finnes mange fargevarianter av den, fra grønnlige via platinahvite og sølvaktige til gullfargede og mer eller mindre røde. En gullfarget dragefisk, som gir assosiasjoner til ekte gull, kan selvsagt bringe sin eier penger og rikdom, mens en rødfarget fisk kan skremme bort onde ånder, sørge for god helse og beskytte mot ulykker. Det tror iallfall kineserne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredet
Fisken hører til en særegen fiskefamilie som kalles beintunger, på latin "Osteoglossidae". Tungen er besatt med tenner som de bruker til å tygge mot tilsvarende tenner i ganen. Dette er en gammel fiskefamilie med mange fossile, utdødde slektninger

I dag finnes det bare 7 gjenlevende arter. Til gjengjeld er disse fordelt over fire kontinenter: Sør-Amerika, Afrika, Australia og Asia.

Dragefisken står under internasjonal beskyttelse som en truet art i naturen. Den var en av de aller første artene som ble oppført på CITES (konvensjonen om internasjonal handel med truede arter), også kalt Washington-konvensjonen, da denne trådde i kraft i 1975.

Les mer fra Dittdyr.no:

- Vi forsikrer heller hunden enn barna

Hva? Er det ikke vår?

Slik har du aldri sette en ulv

Økt handel
Interessen for handelen med dragefisker økte kraftig etter at den ble utrydningstruet. CITES satte imidlertid en effektiv stopp for lovlig handel med viltfangede eksemplarer. I stedet kom det raskt stadig nye farmer med lisens for oppdrett av dragefisker. I dag finner vi til sammen 44 CITES-godkjente farmer i Indonesia, Malaysia og Singapore.

Alle eksemplarer må ID-merkes med mikrochip og utstyres med sertifikat som dokumenterer at de er oppdrettsfisk.

I naturen fortsetter arten dessverre å minke i antall fordi leveområdene ødelegges gjennom utbygging, forurensing, skogrydding og kraftutbygging.

Koster en formue
Oppdretterne konkurrerer de om å få fram de vakreste og mest spektakulære eksemplarene i nasjonale og internasjonale konkurranser. Dommerne går like grundig til verks som på en hundeutstilling. Farge, kroppsform, skjellenes plassering og størrelse, bartenes utvikling, finner, øyne, munn, tenner og gjellelokk blir grundig vurdert, så vel som hvordan fisk oppfører seg i vannet, at den svømmer rolig og majestetisk.

Dersom alt er perfekt, snakker vi om svært verdifulle fisker. Fiskene som er avbildet her er alle utsøkte prakteksemplarer fra utstillinger i Singapore, og har blitt omsatt for beløp tilsvarende 80.000 kroner til 300.000 kroner pr. stk.

Så dyrt er det ikke om du kjøper upremierte ungfisker som ennå er i utvikling. Små, 20-30 cm lange eksemplarer av de enkleste grønne variantene kan omsettes for et par tusen kroner eller mindre, men de mer etterspurte fargevariantene gjerne ligger på fra 10.000 til 20.000 kroner i samme størrelse. Vi snakker likevel om dyr fisk som knapt noen gang vil få et stort marked i Norge, men man kan jo drømme om dem og nyte synet på reiser i Det fjerne østen.

Se bildegalleri:

1219