*Nettavisen* Nyheter.

Denne fuglen knuste vindu landet i stua

Foto: Bjørn Tore Ness (Namdalsavisa)

Hvis en fugl i hånda er bedre enn ti på taket – hva kan man da si om ei røy i stua? Her er historien som kan få selv den mest ihuga «sofajeger» til å skjerpe sansene.

29.10.09 10:46

NAMSOS (Namdalsavisa): – Jeg skjønner ikke at det går an, humrer Kjerstin Opdahl og kikker ut over ei stue som nærmest har fått et vegg-til-vegg-teppe av ørsmå glassbiter. Det ene vinduet er knust og persiennene splintret; stua kan nesten se ut som åsted for et forholdsvis lite elegant innbrudd.

Innerst i rommet ligger «gjerningskvinnen» urørlig; en fjærkledd bylt på et par kilo har gjort sitt første – og definitivt siste – innbrudd.

«Det va itj mæ»
Historien begynner tidlig onsdag morgen. I eneboligen på Byåsen i Namsos gjør Kjerstin Opdahl seg klar til å gå på jobb – mens sønnen Ulrik ser på barne-TV.

Med ett smeller det inne på stua.

– Jeg sto på badet, og hørte et knas, etterfulgt av singlende glass. Først tenkte jeg at vitrineskapet hadde veltet, og løp ut på stua. Der satt fortsatt Ulrik i stolen, forteller Opdahl, og legger til at sønnen reagerte spontant da mora kom løpende.

– Det va itj mæ, sa han, mens han kikket forundret på meg. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd før jeg så hva som lå i hjørnet, forteller Opdahl.

Innerst i stua lå nemlig «en diger føggel» – sammen med en mengde små glassbiter.

– Da først fikk jeg øye på persiennene som hang ned foran det ene stuevinduet. Spilene var splintret, og det var et digert hull i vinduet, forteller Opdahl, som først ikke helt visste hva hun skulle gjøre.

– Jeg ringte samboeren min, men han var på jobb i Malm en drøy time unna. Deretter ringte jeg fatter`n, og han slo fast at det var ei røy som hadde kræsjlandet midt i stua vår, humrer Opdahl.

Røya må ha hatt bra fart gjennom vinduet, siden glassbitene ble spredd over hele stua. Fuglen ble til slutt liggende på gulvet, 6–7 meter fra vinduet.

– Ulrik fikk glassbiter over hele seg, men det gikk heldigvis bra, sier Opdahl.

Julemiddagen sikret
Store deler av dagen i går gikk med til opprydding i stua etter den merkverdige røy-episoden.

– Det ble en litt pussig telefon å ta til jobben for å fortelle at jeg ble litt forsinket siden en fugl hadde kræsjlandet i stua vår, ler Opdahl, som også kontaktet forsikringsselskap og håndverkere umiddelbart etter hendelsen.

Sønnen Ulrik ser ut til å ta røy-dramatikken med fatning.

– Han påstår at han i alle fall har en god historie å komme med under samlingsstunda i barnehagen, forteller Opdahl.

– Er du selv en aktiv jeger?

– Langt der ifra. Jeg har ikke jegerprøven en gang, sier 28-åringen, og legger til at «stuerøya» kommer til å havne på middagsbordet.

– Den skal spises med andakt. Til jul, mener hun.

Til opplysning kan vi nevne at ei voksen røy kan bli om lag 60 centimeter lang og veie cirka to kilo.

Vi snakker med andre ord ikke om «en liten blåfugl» som «fløy gjennom vindu» på Byåsen denne morgenen.

Les flere saker i Namdalsavisa her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.