Gå til sidens hovedinnhold

Denne gruppen har 250.000 medlemmer

160 000 lar være å betale NRK-lisens - og i 2010 ble 28 000 husstander fersket av lisenskontrollørene.

For 2012 har Stortinget fastsatt en avgift til NRK på 2580 kroner, inkludert åtte prosent merverdiavgift. Det er en økning på 100 kroner fra i fjor.

Freddy Lysfjord, leder av NRKs lisensavdeling i Mo i Rana, kan fortelle at NRK ikke har planer om å minke eller fjerne lisensen. I slutten av 2011 var 1 870 000 private husholdninger lisensregistrert.

- Det betyr at cirka 7,5 prosent, eller 160 000 av totalt antall husstander, som statistisk skal ha fjernsynsmottakerutstyr, ikke er registrert med lisens. Det er da tatt hensyn til at omtrent fire prosent ikke har TV eller ser på ikke avgiftspliktig mottakerutstyr, sier Lysfjord.

28 000 tatt i kontroll
De aller fleste blir registrert med lisens etter at de har kjøpt TV hos en forhandler. NRK Lisensavdelingen mottok omtrent 600 000 salgsrapporter fra forhandlere i 2011.

- Flere tusen ringer oss i løpet av året for å bli registrert med lisens, forteller Lysfjord.

Likevel er det mange som prøver å snike seg unna. Det går ikke alltid like knirkefritt.

- I 2011 ble faktisk cirka 28 000 registrert på grunn av vår kontrollvirksomhet. Det som skjer da, er at personen blir registrert med lisens og får tilsendt krav på kringkastingsavgift, opplyser han.

Dekker 95 prosent av NRKs drift
Pengene fra lisensen går eksklusivt til NRK, som dekker utgiftene til så å si hele kringkastingsselskapet.

- I 2011 krevde NRK Lisensavdelingen inn 4,57 milliarder kroner i kringkastingsavgift og cirka 350 millioner kroner i merverdiavgifter, kan Lysfjord fortelle.

Betaler 2500 kroner for ikke å bruke TV-en
Den største motstandsgruppen mot lisensen på Facebook, «Nei til NRK-lisens», har allerede 250 000 tilhengere. Med andre ord vil minst fem prosent av befolkningen at det tvangspålagte gebyret skal fjernes helt.

«Jeg har også fått regning på TV-lisens. Og jeg ser ikke på TV engang. Nesten Kr 2500,- for å kunne se på film hjemme. Det er til å grine av», skriver et av medlemmene.

Til sammenligning har gruppen «Ja til NRK-lisens» bare rundft 2000 tilhengere. På en spørreundersøkelse gjort av dinside.no, har også 90 prosent av leserne stemt mot TV-lisensen.

Kun én lisens per husstand
Alle med fjernsynsmottaker skal betale NRK-lisens to ganger i året.

Dette inkluderer de som kun har DVD-spiller koblet til TV-en, uten å benytte seg av tv-kanaler. Da gjelder egen kringkastingsavgift. Men en husstand med flere TV-er vil fortsatt dekkes med kun én lisens.

- Det er dersom mottakerne brukes av den som er registrert med lisens, dennes samboer og personer som fullt ut forsørges av dem, sier Lysfjord.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene