*Nettavisen* Nyheter.

Denne halvblinde alkoholikeren solgte rigg til 2,3 milliarder

Foto: (www.tvi.ua)

Skipsreder John Fredriksen er dratt inn i en internasjonal opprulling av korrupsjon, våpensalg og narkotika. Sentralt står 900 millioner kroner fra en rigghandel.

19.04.12 11:36

Flere undersøkende reportere i Latvia og Ukraina har rullet opp et nettverk som har drevet med svindel og hvitvasking av milliarder av kroner.

Nå er også verdens største riggreder, John Fredriksen, dratt inn i saken - sammen med hans hoffmegler, det norske meglerselskapet RS Platou.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Seadrill (Seadrill)

Et sentralt punkt er hvem som stjal rundt 900 millioner kroner da boreriggen West Juno ble solgt fra Fredriksen-kontrollerte Seadrill via mellommenn til det ukrainske statoljeselskapet Naftogaz.

Nettverk av stråmenn
Det ukrainske fjernsynsselskapet TV Ukraina har rullet opp den internasjonale svindelsaken.

I de offisielle papirene er de to latvierne Stan Gorin og Erik Vangeles sentrale, men undersøkelsene viser at Stan Gorin benekter å ha undertegnet på noe som helst - mens Erik Vangeles angivelig er en halvblind, hjemløs alkoholiker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norske forbindelser
Det er en klassisk røverhistorie som rulles opp. John Fredriksens rigg ble solgt for rundt 250 millioner dollar, noe som ble oppfattet som reell markedsverdi i fjor vår.

Det var Fredriksens hoffemgler gjennom flere tiår, RS Platou, som meglet salget.

De oppplyser til Dagens Næringsliv at de fikk vite at riggen skulle til Ukraina, men forhandlet bare direkte med mellommennene i det britiske stråselskapet Highway Investment Processing LLP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

«Åpenbar svindel»
Markedsverdien av Seadrills rigg lå rundt salgssummen på 250 millioner dollar, og det var nettopp en lignende rigg det ukrainske statsoljeselskapet trengte til Svartehavet.

Offisielt innbød Naftogaz derfor til en internasjonal konkurranse, og fikk to bud - ett på 400 millioner dollar og et på 410 millioner dollar.

Begge budene lå altså minst 150 millioner dollar over markedspris, og det oppsiktsvekkende er at det var de samme latviske stråmennene som stod bak begge «tilbudene».

Dette ble først avslørt av den ukrainske ukeavisen Dzerkalo Tyzhnya (Ukespeilet).

- Jeg er skamfull over at Latvia er involvert i en så åpenbar offshore-svindel, sier Latvias økonomiminister i en kommentar.

Fiktive nettsteder
Undersøkelser av de to «tilbyderne» viser at det er falske selskaper, med nettsteder strartet i den ukrainske hovedstaden Kiev.

De ukrainske journalistene peker på landets oljeminister Yuriy Boyko når forsøker å finne ut hvor de 150 millioner dollarene (rundt 900 millioner kroner) tok veien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oljeministeren nekter å svare på spørsmål, ønsker ikke å åpne kriminaletterforskning, men vil heller bruke politiet mot journalistene.

Les mer her:Ukrainas rigghandel: De rike blir rikere?

Du kan se innslaget her:

HTML EMBED

Timosjenko
De undersøkende reporterne konkluderer med at de nær 900 millioner kronene neppe endre opp med de to latvierne i Riga.

Undersøkelsene ender med å peke på ledende politikere og byråkrater i Ukraina - og reporterne antyder at sporene kan gå helt til den tidligere presidenten Julia Timosjenko (som nå soner syv års fengsel for økonomisk triksing i en gasshandel med Russland).

- Denne skandalen er et klart bevis på den enorme korrupsjonen som foregår i offentlig sektor i Ukrania, skriver reporteren Natalia Sedletska.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.