(Nordlys.no): Det er intet lett ord å lære seg, men det er bare å pugge med en gang. Det nye kontrollvåpenet til Statens vegvesen heter Kjennemerkingsgjenkjenningssystem, og ble prøvd ut for aller første gang i Tromsø mandag.

- Nå kan vi gå konkret på de bilene det er en såkalt begjæring på, sier Martin Svendsen til Nordlys.no.

Mer systematisk
Svendsen er seksjonsleder på trafikant- og kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen Midtre Troms. Når Statens vegvesen hadde kjøretøykontroller tidligere, ble bilene plukket ut etter stikkprøvemetoden. Nå kan man gå mye mer systematisk til verks.

Slik fungerer det nye kjennemerkings- gjenkjenningssystemet:

  • To kameraer er plassert i vegkanten. Et fotograferer de passerende bilene forfra, det andre fotograferer bakfra. På den måten er man sikret et bilde av bilens skilt.
  • Kameraene er koblet opp mot registeret til Statens vegvesen, og registrerer øyeblikkelig om det hefter noe ved kjøretøyet.
  • En ansatt overvåker systemet, og gir beskjed om bilen skal kontrolleres.
  • Selve kontrollen foregår 300-400 meter lenger fram. Der står kontrollører og vinker inn bilene de er varslet om.

Se flere bilder hos Nordlys.

11 i landet
- Det nye systemet gjør at vi med en gang kan vinke inn biler som ikke har vært på EU-kontroll, som ikke har oblat, ikke har betalt årsavgift eller forsikring, sier Martin Svendsen til nordlys.no.

I hele landet er det nå 11 slike systemer. Tre av dem befinner seg i Nord-Norge. Systemet er mobilt, og Statens vegvesen forteller at de vil reise rundt og bruke det på flere strekninger.

- Ingen skal føle seg trygge, sier Svendsen.

- Med mindre alt er i orden med bilen da, legger han til.

Her blir du varslet om EU-kontroll

7 av 700
Nordlys.no var med på kontroll tirsdag ettermiddag. 437 biler passerte, og kontrollen førte til at tre biler ble avskiltet.

- De hadde vi sannsynligvis ikke tatt om vi hadde vinket inn bilene manuelt uten det nye systemet, sier Roar Olsen, fagkoordinator.

Blant de øvrige bilene som ble kontrollert ble to bilførere ilagt gebyr fordi de manglet henholdsvis sertifikat og førerkort. En tilhenger fikk bruksforbud på grunn av manglende lys.

Systemet ble prøvekjørt også mandag. Da viste det seg at det var noe galt med sju av 700 passerende biler.

Statens vegvesen forteller at man ikke bør slappe av fordi det ikke er noen registrerte mangler ved bilen. Stikkprøvene vil også fortsette med uforminsket kraft.

Denne saken er levert av Nordlys.no.