RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne har du lyst på

Sist oppdatert:
Nesten ingen har oppdaget fordelene med en virkelig liten laptop. Det er dumt.

SNIKTITT: Såkalte ultraportable datamaskiner har vært på markedet i lang tid, men det er overraskende få som fortrekker disse maskinene som oftest veier rundt 1,3 kilo.

Smått selger dårlig
Det lavet salget av disse maskinene, som du kan ha med deg nærmest over alt uten at det er noen ekstra plage, har til og med ført til at de fleste store pc-produsentene ikke lenger selger denne typen. HP har for tiden ingen populære ultraportable i sitt sortiment, og Dell kuttet ut sin X1 på 1,1 kilo i fjor.

Fremfor å ha en liten og lett maskin som det er enkelt å ta med seg over alt, virker det som om de fleste privatkunder foretrekker å ha en pc med stor skjerm, og det er kanskje ikke så rart. Det som derimot er merkelig er at bedriftsmarkedet ikke er mer interessert i løsningene. Det å ha med seg en bitteliten maskin på reiser er uvurderlig.

Svaret kan kanskje ligge i prisen. Det å skaffe seg en liten datamaskin koster langt mer enn store datamaskiner, og ytelsen er gjerne ikke like god som på «vanlige» bærbare.

asus u1f art
asus u1f art

Asus' nye lekkerbisken
Men når du får Asus’ nye U1f-maskin på pulten fremfor deg glemmer du fort at dette er noe du har svidd av nesten 18.000 kroner på.

U1F veier med sitt minste batteri med tre celler bare én kilo. Dette gir deg riktignok en ganske knapp batterikapasitet på rundt en time. Når du kjøper maskinen får du med et batteri på 6 celler, og da blir den totale vekten på maskinen 1,19 kilo. Det er hva man på godt norsk kaller overkommelig. Batterikapasiteten er med dette batteriet rundt to timer.

Størrelsen på maskinen er veldig hyggelige 275 x 190 x 179-290 millimeter.

LIten, men god skjerm
Med en så liten maskin sier det seg selv at maskinen ikke har verdens største skjerm. Asus har utstyrt maskinen med en 11,1-tommers skjerm med en oppløsning på 1366 x 768 punkter. Det litt spesielle med denne skjermen er at den benytter LED-bakgrunnsbelysning, fremfor oppløsning i kantene av skjermen slik de fleste skjermer på markedet i dag gjør. Det gir en veldig god og jevn belysning.

Fordi maskinen er så liten og lett å stjele, så har Asus inkludert en liten fingeravtrykkleser som du kan benytte til innlogging hvis du ønsker.

Maskinen er liten, men USB-porter, FireWire, ExpressCard og en egen bryter for å skru av og på det trådløse nettverket har det blitt plass til. På den andre siden er det også utgang for ekstern skjerm.
Maskinen er liten, men USB-porter, FireWire, ExpressCard og en egen bryter for å skru av og på det trådløse nettverket har det blitt plass til. På den andre siden er det også utgang for ekstern skjerm.

Godt inntrykk
Vi hadde bare mulighet til å se på denne maskinen i et par timer, og har dermed ikke fått gjort oss oppe t svært grundig inntrykk, men førsteinntrykket av U1F er svært solid.

Dette er selvsagt ikke verdens kraftigste maskin, det er rett og slett ikke plass til de aller heftigste komponentene. Maskinen benytter en dobbeltkjerneprosessor av typen Intel Core Duo U2400.

Kraftig nok
Dette er en såkalt ULV-prosessor (Ultra Low Voltage) med en frekvens på 1,06 GHz. Det høres kanskje knapt ut, men fordi det faktisk er en dobbeltkjerneprosessor er det faktisk mer enn nok til vanlige arbeidsoppgaver. Husk også at dagens prosessorer i bærbare datamaskiner opererer på under én gigahertz under normal bruk, men skrur opp frekvensen når det er behov.

Dette er likevel ikke maskinen du satser på for å bedrive tung bilde- eller videoredigering. Da k

Ikke for spill
Skjermkortet er det derimot ikke mulig å skryte av. Dette er laget for å gi bildet på skjermen, men har du noen som helst intensjon om å spille spill som er kraftigere enn kabal bør du tenke deg om. Maskinen leveres med Windows Vista, men kan ikke benytte det gjennomsiktige Aero-grensesnittet – selv om den har hele 1,5 gigabyte med minne.

Et problem på ultraportable datamaskiner er gjerne at tastaturet blir såpass lite at det er litt ubehagelig å skrive på. U1f er definitivt en liten maskin, og tastene er mindre enn normalt, men til tross for dette vil du veldig fort venne deg til størrelsen på knappene, og vi er veldig fornøyd med tastaturet.

fingeravtrykk
fingeravtrykk

Liten touchpad
Vi er derimot ikke like happy over touchpaden på maskinen. Denne er rett og slett litt for liten, og du føler ikke at kontrollen over musepekeren er helt perfekt. De to knappene under har også et stort mellomrom mellom seg for å få plass til fingeravtrykkleseren, og det gjør ikke saken bedre. Vi hadde definitivt foretrukket om Asus gjorde som Fujitsu Siemens har gjort på sin populære ultraportable P1510/P1610, nemlig benyttet en trackstick i stedet.

Men når alt kommer til alt er dette en datamaskin som ikke handler om verken pris, ytelse eller størrelsen på tastene. Her er det derimot design og størrelse som betyr noe. Maskinen er lekker i sin polerte svarte overflate, og trekker umiddelbart til seg beundrende blikk fra de rundt deg.

Definitivt en lekkerbisken
Vårt førsteinntrykk er at Asus har gjort det meste rett med denne lille lekkerbisken. Utover mangel på trackstick, er vår eneste reservasjon prisen. Du kan få en Fujitsu Siemens P1610, med trykkfølsom skjerm, til omtrent den samme prisen. Den er ikke like lekker, men kanskje et bedre kjøp?

Det som i alle fall er sikkert er at hvis du først har vært ute og reist med en slik datamaskin, da vil du aldri gå tilbake til noe større.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere