Gå til sidens hovedinnhold

Denne hunden ordner klesvasken og hjelper eieren i seng

... og den er verdt en halv million kroner.

Labradoren Carmen bor i Mustadroa ved Gjøvik og er alltid beredt når rullestolbruker Johanna Eike rører på seg eller sier «apport», «hold», «fot» eller «sitt».

Det er OA.NO som omtaler saken søndag.

Carmen er utdannet servicehund og i prinsippet på jobb døgnet rundt. Den er ikke bare menneskets beste venn, men også en unik hjelper og støtte for en fysisk funksjonshemmet. En liten lur under bordet kan det bli en gang iblant, men også det etter kommando.

Har uniform
Så lenge hunden har uniformen på, er den på jobb. Uniformen blir tatt av de gangene hunden får lov til å tre av på naturens vegne, eller får slappe av hjemme i Mustadroa foran vedovnen.

Johanna har hatt Carmen siden mai i 2012, etter at den første servisehunden hennes gikk av med pensjon. Hun er knyttet til rullestol på grunn av MS og en servisehund er en livsviktig assistent i hennes værdag.

Henter støvsugeren
Carmen er meget lydhør og fester øynene sine på Johanna så fort hun rører på seg eller det kommer en kommando. Servicehunden jobber mest med tennene, bærer, løfter og drar. Men de gangene Johanna skal flytte seg fra rullestol og over i for eksempel en annen stol, stiller Carmen opp som støttepilar.

Det er ikke den ting som Carmen ikke kan. Å bære er hovedbeskjeftigelsen, men hun kan også hente støvsugeren eller krype inn i vaskemaskinen og hente den siste sokken.

Rengjøringsassistent
Hunden lar seg ikke affisere av ting som foregår i umiddelbar nærhet, den lar seg over hode ikke distrahere av en fotograf med et klikkende kamera bare noen centimeter unna. Her er det hele tida hundre prosent fokus på Johanna og den kommandoen som er gitt. De gangene Johanna mister ting, er Carmen på pletten og henter det opp igjen. En annen viktig ting for en servicehund er også at den ikke er til sjenanse for andre.

For noen dager siden mistet Johanna nøklene sine igjennom trappa ved terrassen, Men det var ingen ting for Carmen som er opplært til å hente den slags.

Johanna har jobb som husmor hos Scandinavian Sales på Gjøvik og da er selvfølgelig hunden med. Den er med og handler på Coop og er rengjøringsassistent når Johanna vasker toaletter.

Verdt en halv million
Carmen blir fire år i april og kommer fra Hundeskolen. Som valp ble den plassert hos en fôrvert i om lag et år.

Deretter ble det igjen Hundeskolen og utdannelse som servicehund. Mange hunder faller fra underveis, men Carmen lærte fort og besto alle prøver og ved tre års alder og en verdi på en halv million kroner blir hunden plassert hos Johanna som trenger støtte og assistanse i hverdagen. Carmen er eneste servicehund i Norge nord for Oslo.

Og som Johanna sier: – Når Carmen har vært hos meg i åtte år, har jeg hatt assistent til alle døgnets tider for sju kroner timen.

Denne saken er levert av Oppland Arbeiderblad.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken