Gå til sidens hovedinnhold

Denne inneholder mest av alt sukker

Santa Maria har kjøpt seg reklameplass hos Elixia.

(SIDE2:) I januar har medlemmer av treningskjeden Elixia kunne ta med seg en gratis kryddermiks fra Santa Maria hjem for å lage mat. På en stand i lokalet har Santa Maria sammen med Elixia reklamert for sunn middag, og et års gratis trening. Men flere Side2 har vært i kontakt med av Elixias medlemmer synes sammenstillingen mellom Elixias sunne profil og Santa Maria er litt pussig.

I currymiksen som deles ut er nemlig ingrediensen i hovedsak sukker, deretter druesukker og så salt.

Forvirrer forbrukeren

- Det er ingen tvil om at Santa Maria har kjøpt seg en reklameplass i en av Norges største og mest kjente treningskjeder for å promotere sine produkter. Nå er det ikke feil eller «farlig» å velge et halvfabrikata eller helfabrikata en gang i blant, men å promotere dette som et sunt valg kan være med på å forvirre forbrukeren, i alle fall på et treningssenter der folk kanskje ønsker å få en sunnere livsstil, sier ernæringsfysiolog og Side2-journalist Silje Bjørnstad.

Bjørnstad mener at om man først skal reklamere for et produkt og bruker ordet «sunt» så hadde det kanskje vært et tips å ha med et oppskriftshefte eller matlagingstips til hvordan en slik krydderpose kan brukes i matlagingen.

- Ved å for eksempel øke innholdet av grønnsaker. Eller at det bør serveres med for eksempel fullkornris eller fullkornnudler fremfor vanlig jasminris som krydderposen anbefaler, da fullkornprodukter er mer næringsrikt valg, sier Bjørnstad.

- Opptatt av et variert kosthold

Markedsdirektør Charles Mickelson sier til Side2 at treningskjeden nøye vurderer alle matprodusenter og andre de inngår samarbeid med.

- Vi er veldig opptatt av å gi råd til våre medlemmer om et variert kosthold. Vi vurderte dette produktet fra Santa Maria, som også har et samarbeid med Grete Roede AS og opptrer i deres kokebøker. Vi synes det er et godt middagsalternativ på hverdager. Nå er det jo slik at man ikke spiser sausen alene, men blander den med grønnsaker og magert kjøtt, sier markedsdirektør Charles Michelso.

Han sier kjeden oppfatter produktet som en del av et variert kosthold.

- Vi vurderer samarbeidspartnere i forhold til vår profil som fremmer helse og velvære. Vi takker nei til forespørsler daglig. Vi har en attraktiv målgruppe for som er godt utdannede personer som tjener greit og har høy utdanning. Mange er kvinner, som er beslutningstakere i hjemmet, sier han.

Bjørnstad er ikke helt enig i at standen slik den er stilt ut, bidrar så mye til det sunne alternativ.

- Denne «Paneng Red Curry»-posen anbefaler å bruke kyllingfilet og én boks med kokosmelk, men kun rød paprika som eneste grønnsak. Med mer grønnsaker er man utvilsomt med på å løfte innholdet av gode næringsstoffer og viktige vitaminer og mineraler, men mange følger anbefalingen fra produsenten slavisk, og da blir måltidet mindre sunnere enn det kunne ha blitt. I disse posene er det også ofte et høyt innhold av både salt og sukker, noe som de fleste nordmenn får i seg mer enn nok av fra før. Ingredienslisten på produkter er rangert slik at det som det er mest av står først. I ingredienslisten til denne krydderposen begynner med sukker, druesukker og salt, noe som ikke akkurat er positivt når man ønsker å ta sunne matvalg, sier hun.

Lett å lage egen

Bjørnstad sier at en slike krydderposer i utgangspunktet et mindre sunnere valg enn å for eksempel lage sin egen saus med currypaste og diverse krydder.

- Det anbefales helt klart å lage maten din fra bunnen av med gode råvarer slik at du har full oversikt over hva du får i deg, sier Bjørnstad.

Elixia samarbeider også med Tine, Vita Hjertego og Imsdal og har proteinsjokolader og andre energierstatningsprodukter til bruk før og etter trening.

Avtalen med Santa Maria går ut mars, eller så langt krydderposene rekker på de ulike sentrene.

- Vi er opptatt av å ha de riktige samarbeidspartnerne og følte at Santa Maria var en god match og et gratis middagsalternativ uten noen forpliktelser for våre medlemmer, sier Charles Michelson.

LES MER: - Dette er som en gymtime fra 70-tallet
Hvor er det billigst å trene?
De beste treningstipsene i året som gikk

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene