Gå til sidens hovedinnhold

Denne kan du låne

Teknisk Museums venneforening er ferdig med restaureringen av denne lekre Cadillacen fra 1916. – Skikkelig artig å kjøre, ifølge leder av foreningen, Ragnar Skjærstad.

KJELSÅS/MARIDALEN: Og den snart 100-år gamle Cadillac’en, type 53 fra 1916, eiet av Teknisk Museum, går så de suser. Innover Maridalen, forbi raske syklister.


– Bilen har jo en V-8er motor! Den kan faktisk komme seg helt opp i 100 km/t, kan leder av Teknisk Museums venneforening, Ragnar Skjærstad, fortelle.

Sammen med en av de andre «vennene», Birger Bostad, er det ut på en liten prøvetur. Planen er at den nylig ferdigrestaurerte bilen skal delta i veteranløpet Sandviken -Sundvollen i slutten av måneden. Men det ser litt mørkt ut for Cadillacen.

Prøvetur

– Men dessverre fungerer ikke clutchen helt som den skal. Jeg tror ikke vi rekker å få reparert den i tide før løpet, sier Skjærstad.

Sammen har Skjærstad og Bostad,begge ingeniører, restaurert den gamle bilen. Et arbeid som startet opp i januar 2012. Bilen var ved oppstart kun et «skjell». Delene har de laget selv, og det er venneforeningen som har sponset salmakerarbeid med nye seter og lakkering.

LES OGSÅ: TO CHEESE OG EN COLA - PÅ BRETT

Men nå er altså den snart 100-år gamle bilen så god som «ny», bortsett fra clutchen da.

– Vi vet ikke om flere akkurat slike typer i Norge i dag. Det vi vet om bilen, er at den ble tatt inn til Norge i 1916 av en drosjeeier i Steinkjer. Den var også drosje i Oslo og Steinkjer, også brukt som hotellbuss – bilen er en 7-seter. Senere ble den solgt til Schøyen bilcentraler. På 1970-tallet havnet den i kjelleren til Teknisk Museum, forteller Skjærstad.

Første med selvstarter

– Det som i hvert fall er veldig spesielt med denne bilen, er at det er en av de første bilene i verden med selvstarter, i tillegg til en av de første bilene med så stor motor – V8’er.

6. juni var første prøvetur utenfor museumets vegger. Den gikk til Oslo sentrum på biltreff. Og når bare clutchen kommer i orden, så kan man leie bilen med sjåfør til spesielle anledninger.

– Bare å ta kontakt, meningen er at bilen skal brukes, sier Skjærstad.

Mer om venneforeningen ligger på hjemmesiden til Teknisk Museum.

– Det er jo skikkelig artig å kjøre i en sånn bil, og ikke minst blir man jo skikkelig glad i en sånn bil!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis