*Nettavisen* Nyheter.

Denne katten har virkelig ni liv

Ny teknikk reddet «Lasse».

02.10.08 20:00

GÅ RETT TIL VÅR NYE DYRESIDE

Plutselig var den bare der. En ondartet svulst på Lasses hals.

Da katten løftet opp haka kom den til syne. En unormal klump på halsen hans. 5 cm i diameter, ble det senere fastslått hos veterinær. Ingen andre tegn til at pusen var syk. Bare en stor kul som dukket opp fra intet.

Den var ikke så lett å oppdage når han senket haka igjen, selv når han ble klødde på halsen. Derfor var det umulig å vite hvor lenge den kunne ha vært der.

Den store ondartede svulsten i skjoldbruskkjertelen kunne ha blitt hans bane, men takket være avansert veterinærbehandling fikk han en mulighet som for få år siden ikke var tilgjengelig for dyr.

Mer fra Nettavisen.no/dyr:

- Jentene mine er døde

Kan ikke leve uten Knut

Lisa kjøpte hest etter skrekk-fall

Dilemmaet
Det så ikke lyst ut. Svulsten satt på et vanskelig tilgjengelig sted, omgitt av blodårer og nerver. Et kirurgisk inngrep innebar en stor risiko for at han ville forblø, fortalte den første veterinæren som så på ham. Uten et kirurgisk inngrep ville svulsten snart klemme på luftrør og spiserør og ta fra ham livet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Reistad

Fortvilelsen var i ferd med å ta overhånd, men veterinær og daglig leder ved Oslo Dyreklinikk, Monica Heggelund, ga håp. Hun fortalte om moderne veterinærmedisins muligheter, også for en liten katt.

Veterinæren måtte vite mer før hun kunne si om operasjon var tilrådelig. En CT-undersøkelse ville vise et detaljert bilde av svulstens plassering. Hvorvidt den infiltrerte blodårer, nerver og annet vev i halsen, om den var innkapsel og mulig å operere, samt avsløre om det var spredning til hals eller lunger. Undersøkelsen kostet kr 8000 kroner.

Det ble en lang vei mot målet for Lasse. Han hadde allerede vært igjennom en endoskopi for å se om det var kuler i luftrør og spiserør. Det var tatt ultralyd for å sjekke svulstens konsistens, og celler av svulsten var sendt inn til undersøkelse på Veterinærhøyskolen. Det var også tatt blodprøve for å kontrollere thyroxin nivået i blodet hans. Da prøvesvaret viste normale verdier, var man også i tvil om svulsten faktisk satt i skjoldbruskkjertelen, eller i annet vev i halsen.

Grundig testing
Nå satt Lasse igjen klar i reiseburet sitt. Skjebnedagen var kommet. Nå skulle veterinæren se hvilke muligheter han hadde for å bli helt frisk. En forundersøkelse med blodprøver, CT-screening i full narkose, og en vurdering av et veterinærteam bestående av en indremedisiner, en kirurg og en kreftspesialist krevde tid.

Katten ble derfor lagt inn som dagpasient ved Oslo Dyreklinikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Reistad

Dersom operasjon var umulig, kunne man prøve å ta knekken på kreftcellene med cellegift. Å bruke radioaktivt jod var en tredje mulighet. Selv om den type behandling ikke var tilgjengelig i Norge, kunne Oslo Dyreklinikk formidle kontakt med veterinærer som kunne utføre det. Vi visste det var flere alternative behandlingsformer tilgjengelig for Lasse, allikevel var det med stor spenning vi ventet på beskjed om operasjon var mulig. Et kirurgisk inngrep ga størst sikkerhet for en fullstendig helbredelse.

Det var gode nyheter. Svulsten var innkapslet, og infiltrerte ikke annet vev. Derimot trykket den mot halspulsårene, og det krevdes en erfaren og sikker kirurg. Trond Bergsjø, kirurg og gründer av Oslo Dyreklinikk hadde tro på at det ville gå bra.

Torsdagen etter ble Lasse satt opp til operasjon.

Lettelsen
Da telefonen ringte - og en glad stemme sa - Hei, det er Monica Heggelund fra Oslo Dyreklinikk, ante vi gode nyheter. Med hjertet i halsen ventet vi på fortsettelsen. - Nå er det over, og det var en vellykket operasjon.

Endelig kunne vi puste lettet ut. Hele svulsten med kapselen som omga den var ute, og neste dag kom Lasse hjem i body i elastisk bomull og en tettsittende halskrage. Fordi bena hans hadde vært utspent under operasjonen, gikk han som en liten cowboy som var støl etter å ha sittet på hesteryggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Reistad

Frisk med liten risk
Noen måneder senere er katten inne til kontroll. - Lasse er nå en frisk katt, sier Monica, og undersøker halsen hans, der alle tegn etter svulsten er borte.

- Men vi kan fortsatt ikke si om det finnes celler som kan gi tilbakefall, forklarer hun, og viser til at analyse av svulsten viste at noen celler hadde trengt igjennom kapselen som omga den.

- Håpet er at den etterbehandling han får med cellegift, skal ta knekken på disse cellene, i verste fall forsinke et eventuelt tilbakefall. Det vi vet, er at uten operasjon hadde han antakelig ikke levd i dag. Først ville han ha mistet evnen til å spise, så til å puste.

Lasse er et kjempegodt eksempel på hvor viktig det er med et samarbeid mellom indremedisin, kirurgi og kreftbehandling. Det er ikke bare en som har en rolle, det er mange.

- Vi må være ydmyke for det faktum at jeg kan hjelpe til med den biten, og så er det andre som kan hjelpe til med de andre bitene. Lasse er en kjempehyggelig pasient å ha. Det er dessverre ikke alltid det går så bra, sier Monica Heggelund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.