Den kommunale boligblokka på Tøyen i Oslo, har nå stått tom i over fem år. Det etter at Høyre, Venstre, KrF og SV i Tøyen-avtalen ble enige om å redusere antall kommunale boliger, med mål om en mer variert befolkningsstruktur.

Politikerne ville heller ha studentboliger i blokka, og beboerne ble kastet ut. Men siden den gang har det vært mye snakk, og lite konkret har skjedd.

- Her har vel byrådet vært mer opptatt av retorikk enn realpolitikk. Klart dette har vært mulig å løse. Tiden tikker og det er tydeligvis noe de ikke har villet, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Øystein Sundelin, til Nettavisen.

Nettavisen har skrevet en rekke artikler om den omstridte boligblokka i Hagegata 30. I fjor ble denne saken skrevet, uten at det var noen løsning på saken da heller.

Les også: Gigantsprekk for åpning av Oslo-bekk naboene ikke vil ha - vil koste 100 mill.

- Har laget mye sirkus

Sundelin mener byrådet her vært mest opptatt av å profilere seg selv.

- Det har vært så mange pressekonferanser, med så mange byråder. De har i alle fall laget mye sirkus rundt dette, og har vært mer opptatt av dette profileringsmessig enn å løse opp i det, mener han.

Har du et tips om Oslo? Kontakt Nettavisens journalist Jørgen Berge.

Han er særlig skuffet over SV, med Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) i spissen, som var med blant annet Høyre på å skrive under på Tøyen-avtalen i 2013, som skulle løfte østkantbydelen når Munch-museet flyttes til Bjørvika.

- Jeg ser spesielt skuffet over SV som sammen med oss hadde store ambisjoner for Tøyen, i byråd ikke har bidratt til å komme lenger, sukker Sundelin.

Tidligere denne uka skrev også Dagsavisen om den omstridte boligblokka.

Da Oslos ordfører i fjor ble kritisert av Venstre for å ikke følge opp Tøyen-avtalen, slo hun imidlertid hardt tilbake. Se hennes svar her:

Nærmet seg løsning i fjor

Historien om Hagegata 30 er imidlertid lang. Først raknet planene om studentboliger i blokka, etter at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) i 2015 trakk seg fra hele prosjektet, fordi det ble for kostbart å realisere boligene.

Da hadde forhandlingene om kjøp av den kommunale boligblokka pågått mellom studentsamskipnaden og Boligbygg i Oslo kommune i to år, men prosessen med seksjonering tok lang tid - og samtidig økte markedsverdien på eiendommen.

Les også: Oslo bruker 83 millioner på en skolegård på litt over et halvt mål

I 2017 vedtok bystyret at man skulle se på en alternativ bruk av blokka. Dermed måtte byrådet tenke nytt, og for tre år siden ble det opplyst at de ønsket å se på et prosjekt der de leier ut til folk som på sikt kan få kjøpe sin egen bolig.

Og for halvannet år siden, i februar i fjor, kunne daværende byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), fortelle til Nettavisen at de var nær en løsning:

- Nå nærmer vi oss en løsning. En rekke juridiske avklaringer er endelig på plass, og nå gleder vi oss til å se at bygget tas i bruk igjen, sa Tellevik Dahl.

- Det er flaut

Senere samme år ble det presentert en plan med såkalte leie-til-eie-boliger, for å tilby billigere boliger i Oslo. Hagegata 30 skulle være en av fem pilotprosjekter.

Byrådet la også fram en ny politikk, der byrådet skulle eie 20 prosent av boligene

- Siden da vet vi ikke hva som har skjedd, og vi har ikke hørt noe, sier Sundelin.

- Hva tenker du bør skje nå?

- De må finne ut om de faktisk har tenkt å løse dette, og melde tilbake til bystyret hva de akter å gjøre med denne blokka. Det er ingen skam å snu og krype til korset om de ikke klarer å løse det, om det blir svaret, sier han, og understreker:

- Det er byrådets jobb å melde tilbake. Det er flaut om det er vi fra bystyret som må sitte og purre på slike ting som de har vært så offensive ut med.

Les også: Oslo: Over dobbelt så mange dødsfall på kommunale sykehjem

- Bør vurdere å selge

Sundelin er også bekymret for kostnadene den tomme blokka har påført kommunen.

- Det har en verdi. Så lenge man står med sånne ting tomt, er det penger som er plassert der som kunne fått bein å gå på andre steder, sier han, som mener byrådet nå bør vurdere å skrinlegge planene helt.

- Om det ikke er løsbart så kan man like godt legge en bedre plan, og det kan være studentboliger eller salg. Kommunen har nok av lån, så om vi selger for å betale lån går det an, sier Sundelin.

Les også: Her er Oslos nye supersklie til 23 millioner kroner

I forbindelse med Tøyen-avtalen blir det nå også bygget et nytt badeanlegg, og det gamle badet ble revet i vår. Her kan du se hvordan det nye badet blir:

Byråd: - Deler utålmodigheten

Fungerende byråd for byutvikling i Oslo, Arild Hermstad (MDG), er nå ansvarlig for boligblokka på Tøyen. Han sier han deler utålmodigheten til Høyre.

- Byrådet arbeider med å finne nye boligløsninger for Hagegata 30. Arbeidet er godt i gang, og jeg deler utålmodigheten. Grunnen til at dette tar tid, er at dette er et nybrottsarbeid i et helt nytt politikkområde, sier Hermstad i en kommentar til Nettavisen, som ble lagt inn i saken dagen etter at den ble publisert.

Ingen i byrådet kunne kommentere saken før publisert på grunn ferieavvikling.

- Det er viktig at dette gjøres på en god måte fra første stund, og da må vi også ta oss tid til å utrede løsninger og virkemidler, påpeker Hermstad.

Da Tellevik Dahl kommenterte saken for i fjor, tok hun imidlertid ikke selvkritikk, men skyldte på det forrige borgerlige byrådet.

- Dette er nok en oppryddingssak etter Høyre-byrådet, som vi i det rødgrønne byrådet har brukt mye tid på, sa hun.

Les også: SV tordner mot E18-trussel: - Hareide holder Oslos befolkning som gissel

- Viktig med studentboliger

At det ikke ble studentboliger i blokka på Tøyen, var altså stikk i strid med Oslo-politikerne opprinnelige plan, som også ble påpekt av byrådet i 2016:

«Jeg er gjort kjent med at Plan- og bygningsetaten ikke har byggesaker eller reguleringsarbeid som innebærer nye studentboliger til behandling, på Tøyen eller i nærområdet på Tøyen. Det er derfor svært viktig å sikre at det blir studentboliger i Hagegata 30 og at de som bor der er reelle studenter», skrev tidligere byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad (Ap) i et svar til Venstre-politiker Guri Melby.