På nyttårsaften ble det kjent i et ekstraordinært møte i formannskapet at Arbeiderpartiet og Høyre i Stavanger vil innføre koronasertifikat.

Les også: Stoltenberg og andre FHI-topper truet: FHI har anmeldt flere direkte trusler om vold og drap

Før jul sa nemlig helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at en ny lovhjemmel om koronasertifikat ville bli sendt på høring etter nyttår.

– Jeg skjønner godt at kommunen ønsker å ta i bruk koronasertifikat, slik at fullvaksinerte kan leve mer som normal og slik at ansatte i mange bransjer kan kommer tilbake på jobb, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, i en e-post til Rogalands Avis, som omtalte saken først.

Les også: Første dose satt med norsk T-cellevaksine mot koronaviruset

Dette skaper tvil

Han legger likevel til at selv om mye tyder på at vaksinen beskytter mot alvorlige sykdommer, hersker det fortsatt usikkerhet rundt hvor stor effekten er mot smittespredning - særlig med omikronvarianten.

Bekeng forklarer at Folkehelseinstituttet enn så lenge derfor har anbefalt å avvente bruken av koronasertifikat.

Bekeng mener bruk og innføring av koronasertifikatet vurderes «grundig og fortløpende». Statssekretæren legger også til at det viktigste nå er å begrense smitten og ikke overbelastning av helsetjenestene.

På det ekstraordinære møtet tok Aps gruppeleder i Stavanger, Dag Mossige, til orde for at tiden nå er inne for koronapass, og dermed også forskjellsbehandling mellom vaksinerte og uvaksinerte.

– De som velger å ikke vaksinere seg, setter ikke bare seg selv i fare, men også andre. Dét er grunnen til at vi har stengt ned nå. Med koronapass vil man åpne for forskjellsbehandling. Vi mener tiden er inne for det nå, sa Mossige til Stavanger Aftenblad.

Les også: Nakstad: – Kan komme ut av denne vinteren med bedre immunitet

Må se an

Ettersom nasjonale myndigheter må gi sin tilslutning, la han til at det ville være aktuelt å ta initiativ overfor regjeringen.

– Vi er veldig positive til koronapass. Vi kan ikke fortsette å stenge ned samfunnet, konsekvensene er for store, sa gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal i Stavanger Høyre.

Les også: Disse må i karantene - eller isolasjon - nå

På spørsmål om helsemyndighetene ønsker å se hvordan situasjonen utvikler seg, for å se om koronapass har noen effekt mot omikron, svarer Bekeng bekreftende.

– Ja. Det å ha et koronasertifikat er ikke ensbetydende med at du ikke kan smitte, eller bli smittet. Det viktigste nå er at folk har færre nærkontakter, ikke å tilrettelegge for mer kontakt. Derfor har vi innført omfattende nasjonale tiltak. Dette er i tråd med anbefalingene vi har fått fra FHI og Helsedirektoratet, sier han.

I den nye lovhjemmelen som sendes ut på høring er tanken å bruke koronasertifikatet mer forebyggende, før smitteverntiltak er innført.