RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne legen vil ikke sette inn spiral

(Bolegesenter.no/ Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
- Dette er en nødvendig reservasjon ut fra min samvittighet.

Bø legesenter opplyser på sine nettsider om at fastlegen Teresa Debicka ikke henviser til abort, mens fastlegene Ole-André Skalstad og Dag Sele ikke setter inn spiral, ifølge Telemarksavisa.

Lege Dag Sele truer nå med å slutte som fastlege dersom han ikke får reservere seg mot å sette inn spiral, melder TV 2.

Nekter å sette inn spiral

– Dette er ingen omkamp om abortloven. Det er ingen politisk agenda fra vår side i det hele tatt. Dette er en nødvendig reservasjon ut fra min samvittighet, sier han til kanalen.

Sele forklarer til TV 2 at det å sette inn spiral innebærer å avbryte et liv som er påbegynt, om det er aldri så tidlig. Men han har ikke reservert seg mot å henvise kvinner til abort.

Lovstridig
Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen ber helseministeren stramme opp kommuner med fastleger som nekter pasientene prevensjon av samvittighetsgrunner.

– Det holder ikke å slå fast at en slik praksis strider mot regelverket eller henvise pasientene til selv å klage. Helseministeren må selv ta affære, sa Micaelsen til NTB i forrige uke.

Han mener at helseminister Bent Høie (H) må instruere landets fylkesmenn om å kartlegge hvilke fastleger dette gjelder og sørge for å følge dette opp med kommunene.

- Allmennleger på oppdrag fra det offentlige kan ikke være etisk og moralsk privatpraktiserende, sier Micaelsen, som er nestleder i Stortingets helse– og omsorgskomité.

Fylkesmann varslet
Det var Aftenposten som først omtalte saken 1. januar i år.

Avisa skrev at det var blogger og nyansatt redaktør i Foreldre.no, Susanne Kaluza, som varslet Fylkesmannen i Telemark om praksisen i november i fjor, fordi hun mener at den strider mot loven.

Beate Marie Dahl Eide (Sp) er bekymret for Telemarks omdømme etter saken om de tre fastlegene som nekter å sette inn spiral eller henvise til abort.

- Folk må få de grunnleggende helsetjenestene også i Telemark, det er en menneskerett. Men det er ikke en menneskerett å være fastlege, sier hun, og mener at legene det er snakk om i saken heller får finne seg noe annet å gjøre, sa Sp-eren til TA på fredag.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere