Denne mannen bor ute - sammen med 50 katter

Foto: Østlands-Posten

Nå vil kommunen fjerne Agnar Melberg.

18.01.11 15:43

Agnar Melberg og kattene hans oppholder seg ulovlig på Omrestranda. Tirsdag løftes saken opp på politisk nivå for første gang.

- Utfallet bør være opplagt, sier rådmann Arve Semb Christophersen, skriver Østlands-Posten.

En av de siste årenes mest omtalte og debatterte saker i Larvik skal opp til behandling i planutvalget i kveld.

Da skal det avgjøres om «kattemannen» Agnar Melberg skal pålegges å fjerne seg fra friarealet på Omrestranda.

Kastet ut av gården
Etter en familiekrangel som endte med at Melberg i 2005 – med namsmyndighetenes velsignelse – ble kastet ut fra gården der han bodde, har 60-åringen bodd i et enkelt telt på friområdet like bortenfor. På det meste har han hatt opp mot 50 katter på eiendommen. Den store kattebestanden har ført til en storm av klager til kommunen fra irriterte naboer i hus og hytter.

Nå er det på tide å avklare Melbergs situasjon, mener kommuneadministrasjonen med rådmann Arve Semb Christophersen i spissen.

Klaget
Østlands-Posten skrev om saken første gang i august 2006, da naboene klaget over forsøpling og store mengder katteavføring i området, blant annet på hyttetomtene, noe som skal ha skapt en sterk og sjenerende lukt på stedet.

Siden 2007 har det vært gjennomført en rekke aksjoner for å fjerne Melberg og katteproblemene fra det populære rekreasjonsområdet i Nevlunghavn. Han har ved flere anledninger blitt anmeldt for ulovlig opphold på friområdet. Han er også dømt for å ha forstyrret privatlivets fred hos en hytteeier.

- Mordaksjon
Høsten 2007 vedtok Mattilsynet å avlive kattene hans for å unngå at de skulle fryse i hjel i løpet av vinteren.

- En planlagt mordaksjon, kalte Melberg avgjørelsen.

Sommeren 2010 så kommunens helsesjef Carl Erik Mathisen seg nødt til å stenge hele Omrestranda av frykt for at noen skulle bli smittet av infeksjonssykdommen toksoplasmose, som spres via katteekskrementer.

Anmeldt
Dette, i tillegg til Melbergs ulovlige «bolig» på friområdet, førte til en anmeldelse fra Larvik kommune.

- De har aldri vært interessert i verken samarbeid eller dialog. Kun maktbruk, sa Melberg da anmeldelsen ble gjort kjent for ham.

Saken ble imidlertid, som ved en lignende anmeldelse i 2008, henlagt fordi politiet antok at det ikke var rimelig grunn til at det forelå et straffbart forhold.

Brakketilbud
I februar 2010 fikk Melberg et tilbud fra boligkontoret om ei brakke på parkeringsplassen ved Omrestranda. Det tilbudet takket han nei til.

Birgitte Gulla Løken har kjempet lenge for at han skal få et midlertidig sted å bo. Ifølge Løken er det nemlig uaktuelt for ham å ta imot noe som helst fra kommunen.

- Du kan godt skrive at det har låst seg fullstendig mellom Melberg og Larvik kommune, sier hun.

- Jobber med løsninger

Nå kan det imidlertid se ut som om ting er i ferd med å ordne seg.

- Vi jobber med noen løsninger med private grunneiere, men ingenting er klart ennå, avslører hun.

Og en evetuell løsning kan vise seg å komme i grevens tid for Melberg. Ved kveldens planutvalgsmøte er det nemlig overveiende sannsynlig at han pålegges å fjerne seg selv og kattene sine fra Omrestranda.

- Melberg-saken er en vanskelig sak som spenner over flere fagområder. Men at han, ved å bosette seg på et friområde, bryter med plan- og bygningsloven – det er det ingen tvil om, fastslår rådmann Arve Semb Christophersen.

Les flere saker fra Østlands-Posten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.