Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen bor ute – helt frivillig

Livnærer seg på naturens ressurser

Helt siden barneårene har Torjus Gaaren (28) fra Fyresdal vært fascinert av naturen. De siste årene har han investert alle krefter for å etterkomme livsprosjektet sitt; å gradvis gjøre naturen til fast bosted og livnære seg på det som finnes der.

- Det er ikke noen enkel oppgave å leve av det som finnes i naturen. Det kan jeg love, slår Torjus Gaaren fast, skriver Telemarksavisa.

Han trasker gjennom den dype løssnøen og viser vei til det som mesteparten av året er bostedet hans. Lavvoen i Kleivgrend. Han vet hva han snakker om.

De tre siste årene har han bodd ute mesteparten av året. Han livnærer seg av og på naturens ressurser. I kalde som varme dager.

- Jeg frøs
Han åpner duken til den enkle innredde ettromsen langt inne i Guds frie natur. Granbar og reinsdyrskinn er både sofa og seng. Og varmen fra grua gjør den nødvendige nytten. Etter en november- og desembermåned med ekstremt kalde dager, er varmen verdifull og på ingen måte selvsagt.

- Herregud, det var ille. Jeg frøs hele tiden, men det var en god lærepenge, mener Gaaren. Selv om det kostet han hukommelsestap, søvnmangel, vekttap og et rødsprengt ansikt i lang tid, karakteriserer 28-åringen det som nyttig kunnskap. For i dette miljøet ønsker han og skape sitt permanente tilholdssted.

- Jeg kunne jo som de fleste ha dette livet som en hobby og leve slik litt innimellom. Men da ville jeg ikke fått helheten. Derfor må jeg prøve og feile og opparbeide meg kunnskap om utstyr, klær, mat, redskap teknikker og metoder for å overleve.

Bortskjemt samfunn
- De aller, aller fleste i dette landet er fullstendig ute av stand til å klare seg selv. Det syns jeg er fortvilende, sier Gaaren, som er utdannet økonom.

Han har seg år bak seg som student og familiefar i Trondheim.

- Jeg tror det er noe som mangler i mennesket når en har et så distansert forhold til hvor mat, ting og klær kommer fra, som mange har. Det er klart det er lettvint å handle på butikken, men jeg tror ikke det er bra for mennesket å gjøre seg så avhengig av det bortskjemte samfunnet. Det setter livet i et annet perspektiv når en må skaffe seg alt en trenger selv.

Denne saken er en forkortet versjon av saken.

Saken i sin helhet finner du her

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg