RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mannen er ikke doktor

Sist oppdatert:
«Dr. Mykle» har lurt kolleger og konkurrenter i årevis. Les de utrolige historiene.

Terje Myklevolls tips til en god spøk - se nederst

Er du klar for å ta spøken på arbeidsplassen et skritt videre?

I Nettavisens serie om spøkefugler i arbeidslivet skal vi nå få et innblikk i merittene til en vaskekte spøkefugl. Eller en eks-spøkefugl i dette tilfellet, selv om han innrømmer at gamle kunster ennå kan våkne til liv.

Les også:

Slik ble jeg lurt trill rundt

Verdens beste jobbspøker

Lurte konkurrentene
Spøkefuglen heter Terje Myklevoll og har jobbet som journalist i over 20 år, det meste av tiden i Dagbladet. Han gikk over gjennomsnittet grundig til verks for å skape latter og forvirring på arbeidsplassen. Gjerne på bekostningen til konkurrerende aviser.

Og spøkene var langt mer spissfindige enn for eksempel lim på kaffekoppen eller aluminiumsfolie rundt skjermen.

Spesialiteten til Myklevoll var å utgi seg for å være enten svensk eller norsksamisk, og ringe rundt til forskjellige instanser. Hans virke hadde blitt spesielt kjent i avisen Nordlys, som hadde blitt utsatt for spøkene hans en rekke ganger.

- Jeg hadde utgitt meg for å være svenske flere ganger, og det hadde begynt å gå rykter i Nordlys om at de måtte passe seg for å stole på folk som ringte inn og snakket svensk, forteller Myklevoll til Nettavisen.

Nordlys fikk et heller bensinkostende møte med svensken da det for en del år siden var oppstyr rundt en havskillpadde som hadde blitt oppdaget i Norge.

Havforskeren Myklevoll
Den fikk navnet Oddrunn, oppkalt etter daværende fiskeriministeren Oddrunn Pettersen. Forskere påmonterte radiosender på skilpadden, men etter et par dager sluttet den å sende, og Oddunn var ikke å finne. Perfekt utgangspunkt for en frekkis.

- Jeg ringte opp Nordlys og utga meg for å være en svensk havforsker som hadde klart å oppspore skilpadden. Nordlys gikk på limpinnen, ler Mykland.

Destinasjonen Myklevoll anga var ikke akkurat i nærområdet til redaksjonen. Reporterne rykket ut i bil, ivrende etter å få et scoop. De plagede reporterne i Nordlys hadde allerede kjørt en lang stund, før Myklevoll valgte å avbryte spøken.

- De ble rimelig forbanna, forteller han på sin finnmarksdialekt.

Etter dette ble skepsisen til svensker såpass sterk at hederlige svensktalende tipsere ble møtt med stor skepsis.

Første dag på jobben
Du har kanskje hørt om tipsene om å lime fast toalettskålen eller lignende. Greit nok, men vil du virkelig gjennomføre, kan denne historien være til inspirasjon. Men til advarsel: Du bør vite hva du driver med, og like viktig, hvem du tuller med. Eller kanskje bare la være.

Nyansatte kan ofte få kjørt seg når det gjelder «practical jokes», og Finnmark Dagblads nye håpefulle og fremadstormende journalist fikk merke trøkket, bokstavelig talt.

Myklevoll og kollegaene gikk til verks med både teknisk innsikt og tålmodighet. De plasserte en kraftig kinaputt bak toalettskålen på herredoen. En blitzpære ble knust, og på blitztråden ble det festet en lunte. Så ble det dratt en tråd seks meter ut fra lunta og vekk fra doen. På enden festet de et batteri for å kunne antenne tråden.

Det vi ikke hadde tenkt på var at toalettet var veldig lite, og det ble et satans trøkk da det smalt

- Problemet var at han ikke gikk på do. Så vi pøste i han både kaffe og cola, men det tok tid. Det var først i 12-tiden han endelig gikk på do, og da var vi klare. Det vi ikke hadde tenkt på var at toalettet var veldig lite, og det ble et satans trøkk da det smalt, minnes han.

Den stakkars journalisten ble forståelig nok vettskremt. Det er kanskje ikke dette du forventer første dag på jobb.

- Men han tok det bra. Det var jo hans første dag på jobb, så han kunne jo egentlig ikke bli sint, i alle fall ikke vise det, ler han.

Har ryddet opp
Det er naturlig å tenke seg til at spøker som dette fort kunne gått den gale veien. Det må være svært pinlig også for ansvarlige, om vedkommende bedrev kabelarbeid på toalettet, (hadde gjort stort), og i ren refleks kommer skrikende ut med buksa nede.

- Har det noen gang har gått for langt, Myklevoll?

- Det har jo det.

- Har du noen eksempler?

- Hehe, ja, men jeg kan ikke fortelle om dem.

- Hvorfor ikke?

- Nei, det passer seg ikke helt. Men jeg har ryddet opp nå altså.

Dr. Mykle
Medisinsk utstyr, ledninger og tekniske dupeditter øker troverdigheten. Hvis man i tillegg utnytter nyskapninger, som skjermspareren engang var, blandet med liten dose fandenivoldskhet, så har du en vinner.

I en periode skrev Terje en hel del helsesaker, og fikk tilnavnet «Dr. Myklevoll».

- Jeg drev litt som hobbylege kan du vel si, lærte meg noen latinske uttrykk og konsulterte til tider «pasienter» på arbeidsplassen.

Da han kom over en legekongress som hadde lagt igjen en del legeutstyr, lot han ikke sjansen gå fra seg. Utstyret fikk han lov til å ta.

- Jeg lastet ned en EKG skjermsparer på pc-en. På den tiden var ikke skjermsparere like normalt som det er nå.

Så «koblet» han utstyret han hadde fått på legekongressen til datamaskinen, slik at det så riktig så avansert ut.

Da jeg fortalte at det var en spøk, flirte han bare. Han var bare glad for at han var frisk.

- Jeg hadde noen kompiser som gjerne ville teste den. Jeg satt på skjermspareren, og koblet utstyret på vedkommende.

Da EKG-måleren gikk på 0 ble personen bekymret. Terje var ikke snauere enn at han sa at kollegaen hadde en alvorlig feil i venstre hjertekammer.

Dette resulterte i at han oppsøkte lege, som forståelig nok ikke var enig i diagnosen til «Dr. Myklevoll».

- Da jeg fortalte at det var en spøk, flirte han bare. Han var bare glad for at han var frisk.

Mer fra Nettavisen.no/jobb:


- Les hjemme og bli sjef

- Er du post-ferie-syk?

- Slik går du IKKE kledd på jobb

Skipperen Myklevoll
Skal du dra en spøk i stor skala, kan det være en fordel å følge med på hva som rører seg i medieverdenen, og bruke det som utgangspunkt. Det var nettopp det Myklevoll gjorde da det for mange år var meldinger om ubåter i norske farvann, og mediene var på tå hev.

- Jeg ringte en konkurrerende avis og utga meg for å være skipper på et mudringsfartøy og sa vi hadde sett en ubåt. Det skal sies at dette ble gjort i kombinasjon med et lystig lag med kollegaer etter jobb.

Og med kreativitet, noen innabords og kløkt, var det kasse med øl som gjorde denne spøken troverdig.

- Vi lagde lydeffektene med ølkasser, for det måtte jo høres ut som vi var på båt. På litt avstand høres det ut som en dieselmotor.

Jeg ringte en konkurrerende avis og utga meg for å være skipper på et mudringsfartøy og sa vi hadde sett en ubåt

Så vet du det.

Konkurrenten tok henvendelsen på alvor, og ut fra denne spøken ble det flere oppslag i mediene. Mykland og de andre medsammensvorne bestemte seg for å ikke bekrefte spøken før det hadde gått ti år. Ti år har gått, og anledningen kan vel ikke være bedre enn nå.

Så til alle involverte som husker det, en hilsen fra Myklevoll:

- Ja, det var en spøk og det var vi som var ansvarlige.

Men det har du forhåpentligvis allerede skjønt.

Er du blitt lurt - eller har du lurt noen? Klikk her og fortell. Skriv fullt navn, hvor du jobbet og når det skjedde. Sjekk premiene i faktaboksen øverst til høyre.


Terje Myklevolls tips til en god spøk:


- Ta hensyn og bruk logikk og empati før du startet opp.

- Tenk alltid ut et plott før man går i gang

- Man blir ofte lattermildt midt i spøkens hete, men man må prøve å holde seg. Er det like før du bryter ut i latter, ta deg et glass vann eller gå på do, og kom tilbake for å fortsette.

- Det er viktig å avsløre seg i løpet av rimelig tid. Har spøken blitt halt ut for lenge, er sjansen for at den vil miste litt momentumet.

En spøk som blir dratt ut for lenge, kan raskt vise seg å ikke lenger være så morsom.

- Gjør opptak. Det kan bli pinlig for både deg selv og den du har lurt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere