Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen gjør barna grønne

Barnehage-onkel Morten gir barna en miljøstart i livet.

Grønn Hverdag oppfordrer til innsats for miljøet. Oppfordringen går blant annet ut til barnehagene, noe Hjelmsgate barnehage har tatt på alvor.

Grønn hverdag har flere krav som skal oppfylles av dem som ønsker å bli miljøfyrtårn. Disse kravene skal vi oppfylle, sier avdelingsleder for Baktus og miljøansvarlig i barnehagen, Morten Hammerseng.

Grønn barnehage

Hjelmsgate barnehage ble trukket ut til å delta i Grønn hverdags prosjekt. Barnehagen startet opp med prosjektet rett etter sommeren, men Hammerseng forteller at det ikke har vært store forandringene.

Barnehagen har nemlig vært flinke til å tenke miljøbevisst fra før.

- Vi har nå blitt mer bevisste på å være mer miljøvennlige. Vi har for eksempel alltid sortert avfallet, men nå er vi mer nøye på det, forteller Hammerseng.

Noen av tiltakene barnehagen setter i verk, i tillegg til avfallssortering, er å være flinke til å skru av lys, kontrollere energibruken, reparere gamle leker så godt det går og benytte begge sidene på tegnepapirene.

Vi oppfordrer også foreldrene til ikke å bruke så mye poser når de skal ta med ting til barna. Å holde seg til én pose eller for eksempel en IKEA-bag, er gode tiltak.
Foreldrene har vært veldig positive til dette, og det er viktig at vi får et godt samarbeid med dem, sier avdelingslederen.
---- @Mtit:

Barna lærer fort

De ansatte i barnehagen er forbilder for barna og har lært seg å bli miljøbevisste. Barna tar fort opp det de ansatte lærer dem.

Vi prøver å lære barna hvorfor dette er viktig, og vi bruker eksempler de forstår. Det er viktig at vi lærer barna at man må ta ansvar for miljøet, eller så blir kloden mer ødelagt. I tillegg er videreformidling til foreldrene viktig, sier Hammerseng.

Han tar miljøansvaret alvorlig og mener at alle bør gjøre noe.

Situasjonen er ille, og om barna ikke får verden slik som vi har den, er det ganske ille også. Det er jo de som tar over etter oss, sier Hammerseng og legger til at barnehagen skal oppnå alle kriteriene for å bli et miljøfyrtårn.

Hvorfor står lyset på?

Barna følger med og er flinke til å sortere søppel og skru av lys.

Det beste hadde jo vært om de kommer hjem og spør hvorfor ikke lyset er slått av, hvorfor bilen går på tomgang eller hvorfor papiret kastes feil, sier Hammerseng.

Barnehagen prøver nå å jobbe inn de miljøvennlige tiltakene i årsplaner og inn i driften.

Det starter jo med oss ansatte, så vi må passe på å gjøre det nøye og riktig, avslutter avdelingslederen.

På nyåret blir kriteriene sjekket, og Hjelmsgate barnehage får vite om de får miljøfyrtårnstatusen de jobber for. For mer informasjon om miljøfyrtårn, se www.gronnhverdag.no

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted