RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mannen skaper trøbbel for Norge

Foto: HO (Reuters)
Kina har ingen planer om å reparere forholdet til Norge, etter at det surnet da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Det er opp til Norge å reparere det anstrengte forholdet til Kina, sier landets assisterende utenriksminister Ma Zhaoxu.

Ledelsen i Beijing har ikke glemt Nobelkomiteens beslutning om å tildele fredsprisen til den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo for to år siden.

Fra Kinas side vil det ikke bli gjort noe aktivt for å bedre forholdet, slo assisterende minister Ma Zhaoxu fast onsdag.

Kina har lagt all politisk dialog med Norge på is.

Norske bedrifter i Kina har også fått problemer med å skaffe visum til sine ansatte etter fredspristildelingen, og de møter også andre utfordringer i landet.

«Absurd og misforstått»
- Partene har ikke endret posisjon, kinesiske myndigheter sa fra første dag av at dette var en absurd, misforstått pris. Mange i Norge hadde nok likevel trodd at dette ville gå over av seg selv, sier Kina-kjenner Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas til NTB.

Han tror det fortsatt vil være vanskelig å komme ut av denne situasjonen, og sier det er norske aktører i Kina som betaler for at forholdet fortsatt er dårlig.

- Det velger norske politikere å leve med, tilføyer Kristoffersen.

- De har valgt å ikke håndtere dette, sier han. Han mener kinesernes forståelse av situasjonen også må ses på bakgrunn av at det tidligere var et voldsomt engasjement fra norsk side, med «Kina i alle kanaler», mens det nå virker som om alt fra menneskerettigheter til næringsliv i Kina er sensitivt for norske myndigheter, noe som fra kinesisk ståsted er paradoksalt, gitt nobelkomiteens uavhengighet.

Etter to år er det blitt normalen at Norge-Kina forholdet er dårlig, og situasjonen forverrer seg jo lengre tid det går, oppsummerer Henning Kristoffersen, som har skrevet boka «Det nye Kina» og tidligere har jobbet i landet i flere år.

Gjentar anklager
- Jeg håper Norge setter pris på bilaterale forbindelser og vil arbeide for å gjenopprette båndene, sier Ma Zhaoxu ifølge nyhetsbyrået AP.

Ma gjentar Beijings tidligere anklager om at den norske regjeringen trakk i trådene da Nobelkomiteen tok sitt valg for to år siden, noe som avvises fra norsk side.

Kina reagerte på fredspristildelingen i 2010 med raseri og anklager om at Norge belønnet en kriminell.

Stoltenberg møter Wen
Kinas statsminister Wen Jiabao skal i neste uke delta på et møte mellom asiatiske og europeiske land i Laos, der også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil være til stede.

Stoltenberg ønsket onsdag ikke å svare på spørsmål om han kommer til å ta et initiativ overfor Wen, og statsministerens kommunikasjonssjef Trude Måseide henviser til Utenriksdepartementet.

I UD er svaret at uttalelsen fra Ma er i tråd med det som er har kommet fra kinesisk hold de siste to årene.

Ma (49) er en av i alt elleve personer som ifølge det kinesiske utenriksdepartementets hjemmeside tilhører departementets ledelse. Han rangeres som assisterende utenriksminister bak seks viseutenriksministre. Hans ansvarsområder beskrives som internasjonale organisasjoner og konferanser, våpenkontroll og informasjon. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere