RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne maskinen amputerer fingre

Foto: Mohsen Tavarro (Ap)
Sist oppdatert:
- Brukes som et politisk redskap, sier aktivist.

Iranske nyhetsbyråer har frigjort en rekke sterke bilder av en offentlig amputasjon i Iran. Den dømte fikk amputerte bort en finger som straff for tyveri og utroskap. Den offentlige amputeringen skjedde i den iranske byen Shiraz, ifølge det statsstyrte iranske byrået ISNA.

Mannen blir ført bort til maskinen av tre maskerte menn. Deretter blir fingrenen hans dyttet inn i maskinen og kuttet av.

Mannen var også dømt til tre års fengsel og pisking. Mange tilskuere hadde samlet seg på den offentlige plassen for å få med seg amputasjonen, og tok bilder med mobiltelefonene sine.

- Ytterst sjelden
Amputasjon er en vanlig straffmetode i Iran, men som regel blir det gjennomført bak lukkede dører.

- Det er ytterst sjelden at de har publisert bilder av amputasjonen, og spesielt amputasjonsmaskinen. Det som er nytt, er at de utfører denne straffemetoden offentlig, i tillegg til at myndighetene publiserer bilder av maskinen og amputasjonen, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Det er jo ikke pressefrihet i Iran, så journalistene kan ikke selv bestemme om de skal publisere slike bilder. Så dette er nøye planlagt av myndigheten selv, sier han.

Politisk redskap
Amiry-Moghaddam er overbevist om at det iranske regimet bruker bildene som skremselspropaganda, og at regimet bevisst skaper stor oppmerksomhet rundt brutale straffemetoder som amputering, pisking og henging for å skape frykt i befolkningen.

- Denne maskinen er et politisk redskap for å skremme folk og forberede Khamenei på presidentvalget.

Amiry-Moghaddam mener ayatollah Ali Khamenei, som er den øverste leder i Iran, forsøker å skremme folk fra å delta i demonstrasjoner under presidentvalget til sommeren.

- Frykter opptøyer
Under forrige presidentvalg i 2009 ble det store opptøyer i Iran da den unge befolkningen tok ut i gatene for å vise sin misnøye med regimet.

- Khamenei frykter det skal skje igjen, sier Amiry-Moghaddam.

Kilde: Huffington Post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere