Iranske nyhetsbyråer har frigjort en rekke sterke bilder av en offentlig amputasjon i Iran. Den dømte fikk amputerte bort en finger som straff for tyveri og utroskap. Den offentlige amputeringen skjedde i den iranske byen Shiraz, ifølge det statsstyrte iranske byrået ISNA.

Mannen blir ført bort til maskinen av tre maskerte menn. Deretter blir fingrenen hans dyttet inn i maskinen og kuttet av.

Mannen var også dømt til tre års fengsel og pisking. Mange tilskuere hadde samlet seg på den offentlige plassen for å få med seg amputasjonen, og tok bilder med mobiltelefonene sine.

- Ytterst sjelden
Amputasjon er en vanlig straffmetode i Iran, men som regel blir det gjennomført bak lukkede dører.

- Det er ytterst sjelden at de har publisert bilder av amputasjonen, og spesielt amputasjonsmaskinen. Det som er nytt, er at de utfører denne straffemetoden offentlig, i tillegg til at myndighetene publiserer bilder av maskinen og amputasjonen, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Det er jo ikke pressefrihet i Iran, så journalistene kan ikke selv bestemme om de skal publisere slike bilder. Så dette er nøye planlagt av myndigheten selv, sier han.

Politisk redskap
Amiry-Moghaddam er overbevist om at det iranske regimet bruker bildene som skremselspropaganda, og at regimet bevisst skaper stor oppmerksomhet rundt brutale straffemetoder som amputering, pisking og henging for å skape frykt i befolkningen.

- Denne maskinen er et politisk redskap for å skremme folk og forberede Khamenei på presidentvalget.

Amiry-Moghaddam mener ayatollah Ali Khamenei, som er den øverste leder i Iran, forsøker å skremme folk fra å delta i demonstrasjoner under presidentvalget til sommeren.

- Frykter opptøyer
Under forrige presidentvalg i 2009 ble det store opptøyer i Iran da den unge befolkningen tok ut i gatene for å vise sin misnøye med regimet.

- Khamenei frykter det skal skje igjen, sier Amiry-Moghaddam.

Kilde: Huffington Post.