RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne maten må ha egen vakt

Foto: Andy Johnstone/Splash News (Andy Johnstone/Splash News)
Bakeri i California må ha sikkerhetsvakt for sin berømte pai.

(SIDE2): I USA feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november. Og det er i forbindelse med den årlige høytids-og festdagen at bakeriet i Colton må verne om sine paier.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Thankgivingshelgen varer i fire dager, det vil si fra torsdag til søndag. Vanlig markering er å spise thanksgiving-middag sammen med familie og slekt. Måltidet består vanligvis av fylt kalkun, og varierer i alt fra søtpotet, gelé av tranebær, gresskarpai, gresskarsuppe og sjokoladepai ved siden av.

Kaos i køen
Mommie Helen’s Bakery har blitt berømt for sine paier, skriver SplashNews. I fjor ble det totalt kaos da bakeriet skulle selge søtpotetpaiene sine. I køen utenfor butikken ble det både dyttet og ropt, derfor har innehaver Dorothy Pryor Rose ansatt sikkerhetsvakt i år.

Bakeriet forventer å selge 5000 pai i løpet av to dager i forbindelse med Thanksgiving.

Om dagen
Opprinnelsen til den amerikanske feiringen begynte med pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621, skriver nettleksikonet Wikipedia.
Men det var først da president Abraham Lincoln i 1863 innførte Thanksgiving som nasjonal fridag at feiringen fikk det omfanget og posisjonen den har i dagens USA. Franklin D. Roosevelt prøvde å skyve feiringen fram en uke i 1941 for å forlenge sesongen for julehandel, men dette vakte et slikt ramaskrik at Kongressen erklærte Thanksgiving for nasjonal helligdag fjerde torsdag i november.

Feiringen har etter hvert mistet sitt religiøse innhold, men er den eneste felles fridagen for hele landet og den viktigste høytidsdagen, større enn både julen og halloweenfesten. Thanksgiving blir likevel fremdeles betraktet som et uttrykk for takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver.

Her hjemme blir markeringen ofte kalt høsttakkefest, men det er ikke blitt noen etablert tradisjon for nordmenn å feire begivenheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere