Denne muggsoppen kan ta livet av deg

SKADELIG: Muggsoppen Aspergillus fumigatus kan føre til dødelig sykdom. De siste årene har den utviklet stadig høyere resistens mot legemidler som brukes til å behandle soppinfeksjoner hos mennesker og dyr. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet / NTB scanpix.

SKADELIG: Muggsoppen Aspergillus fumigatus kan føre til dødelig sykdom. De siste årene har den utviklet stadig høyere resistens mot legemidler som brukes til å behandle soppinfeksjoner hos mennesker og dyr. Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet / NTB scanpix.

Hvert år dør 1,5 millioner mennesker av soppinfeksjoner, og stadig oftere er soppen resistent mot legemidler. Nå slår forskere alarm.

22.01.19 12:53

Først og fremst er det personer med svekket immunforsvar som risikerer å dø av soppinfeksjoner. Men de seneste årene har man også sett at helt friske mennesker rammes.

– Dette kan for eksempel være folk som er innlagt på intensivavdeling med alvorlig influensa. Etter influensaen får de en sekundær soppinfeksjon i lungene, soppen viser seg å være resistent, og så dør de, sier seniorforsker Ida Skaar ved det statlige Veterinærinstituttet til NTB.

Les også: Ny forskning: Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

FORSKER: Ida Skaar er seniorforsker ved Veterinærinstituttet og leder arbeidet rundt soppmiddelresistens. Foto: Veterinærinstituttet Bryndis Holm / NTB scanpix

- Underkommunisert

Muggsoppen på bildet heter Aspergillus fumigatus. Den kan forårsake dødelige infeksjoner og har i mange land utviklet høy grad av resistens mot azoler, de viktigste medikamentene som brukes i behandlingen.

Skaar mener at problemet er alvorlig underkommunisert.

– Hvert år dør like mange av soppinfeksjoner som tuberkulose og malaria i verden. Likevel blir det ikke snakket om i det hele tatt. Samtidig med dette utvikler soppen resistens mot midlene som brukes i behandlingen. Resistensen sprer seg over hele verden, uten at det heller blir snakket om, sier hun.

Les også: Denne lille krabaten kan gjøre stor skade på huset ditt

- Vet «nada»

Denne uken er verdens fremste ekspertise på soppmiddelresistens samlet i Oslo for å diskutere utfordringen. Samtidig legges det fram en ny rapport om situasjonen for problemet i Norge.

– Vi vet egentlig «nada» om hvordan det er i Norge. Statistikken er kraftig underrapportert, men det rapporteres om 200 alvorlige gjærsoppinfeksjoner blant mennesker i året, sier forskeren.

Azoler er en type antibiotika som brukes til å behandle soppinfeksjoner hos både mennesker og dyr.

– Men azolene brukes også i landbruket. De er nødvendige for å sikre nok mat og trygg mat. Azolene brukes på golfbaner og i behandling av treverk. I utgangspunktet bidrar økt bruk til økt risiko for resistensutvikling, men utviklingen kan bremses. Selv om det har vært fokus på å hindre resistensutvikling hos sopp som angriper planter, finnes det overhodet ingen regulering på tvers av mennesker, dyr og planter i det hele tatt, sier Skaar.

Les også: Baby Born: Populær dukke full av mugg - eksperter advarer

Mangler strategi

Tall fra Nederland har vist at rundt en tredel av den skumle Aspergillus fumigatus-soppen har utviklet resistens mot azoler. Til sammenligning var bare 7 prosent av soppen resistent i 2007 i Nederland.

Skaar savner skikkelige tall også fra Norge, samt en klar strategi fra myndighetene.

– De rette myndighetene må snakke sammen for å vite hvordan situasjonen er og overvåke den. Vi må snakke sammen for å finne ut hvordan vi kan bruke azolene på best mulig måte, til å sikre nok mat, trygg mat, samtidig som vi beholder virkningen av de medisinske azolene, sier forskeren.

Hun peker på at man de siste årene har blitt stadig flinkere til å overvåke bakteriell antibiotikaresistens og håper det samme kan skje innenfor sopp.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.