Gå til sidens hovedinnhold

Denne musa døde - for 16 år siden

Men japanske forskere har gjort enorme framskritt.

GÅ TIL DYRESIDEN

Musen hadde vært frosset ned i 16 år og vevet dens ble brukt til å klone nye mus. Fryseren holdt 20 minusgrader, og bevarte vevet til det historiske gjennombruddet, skriver Forskning.no

Arvestoff
Musen ble tint opp og deretter ble blodceller og hjerneceller tatt ut av dyret. Fra cellekjernene tok de ut DNA som de sprøytet inn i ubefruktede egg fra en hunnmus. Så lot de en surrogatmor bære svangerskapet.

Resultatet var to velskapte mus som er nøyaktige kopier av den døde musen. Disse er i tillegg fertile og kan føre slekten videre.

Mer fra Dittdyr. no:

Endelig på flaska!

Se, den spruter blod ut av øyet

Fytti katta for en stank

Banebrytende
Forskerne utviklet en helt ny metode for å bruke vev fra nedfryste dyr. Dette har tidligere vært svært vanskelig.

- I døde celler er membranen ødelagt. Dermed kan ikke de vanlige metodene for kloning benyttes. I vårt tilfelle spiller det ingen rolle om donorcellene er døde, forklarer Teruhiko Wakamayama ved Riken Center for Developmental Biology i Kobe, Japan, ifølge National Geographic.

Bevare arter
Den nye teknologien endrer spillereglene.

-Det er mulig man kan bruke vev fra truede dyrearter hvor genetisk materiale er bevart bra nok til å klone, sier John Critser, forsker ved Universitetet i Missouri til National Geographic.

Denne teknologien kan ha potensiale til å brukes til framkloning av mammuter og andre utdødde dyrearter- og i prinsippet også døde mennesker.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken