Gå til sidens hovedinnhold

Denne nærmer seg jorden

Eros 433 har en lengde på 30 kilometer og en bredde på 13 kilometer.

Asteroiden Eros 433 er den nest største asteroiden som jorden passerer regelmessig i sin bane rundt solen.

Passerer «tett på» jorden
Tirsdag kommer asteroiden til å passere «tett på» jorden, i hvert fall i astronomisk sammenheng. På det nærmeste vil asteroiden befinne seg cirka 26,8 millioner kilometer fra jorden. Denne avstanden tilsvarer 70 ganger distansen til månen.

Likevel er dette det nærmeste asteroiden har passert jorden siden 1975, skriver danske Politiken.

I 1975 lyste asteroiden sterkere på himmelen enn planeten Neptun. På tirsdag vil asteroiden ikke være på langt nær så synlig, men vil likevel kunne observeres av hobbyastronomer, ifølge Sky & Telescope.

- Kan treffe jorden
Neste gang asteroiden er så nærme jorden er først i 2056. Asteroiden, som ble besøkt av NASAs romsonde NEAR Shoemaker i 2001, utgjør ingen reell fare for jorden med det første.

Men forskere har beregnet at Eros 433 kan komme til å krysse jordens bane om cirka to millioner år, og dermed true menneskeheten.

- Selv om våre estimater ikke indikerer noen vesentlig fare for et katastrofalt sammenstøt med den store asteroiden innen de neste 100.000 årene, så er et slikt sammenstøt sannsynlig i fjern framtid, ifølge beregninger fra 1996 i tidsskriftet Nature, skriver Politiken.

Full av gull
Eros 433 ble oppdaget i 1898 og er altså den nest største asteroiden som passerer jorden regelmessig. Den største er 1036 Ganymed, som er 34 kilometer lang. Eros 433 har mer gull enn det noensinne er funnet på jorden.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken