Gå til sidens hovedinnhold

Denne parken er en supersuksess

Dette er den heteste parkoppfinnelsen i byen akkurat nå, «menneskelige parkeringsplasser».

NEW YORK (Nettavisen): Denne parken, Domino Park, i Williamsburg i Brooklyn i New York har blitt en kjempesuksess.

Les: Kraftige reaksjoner etter sjokkmelding om Trumps vekt

Byen New York er svært hardt rammet av koronaviruset, med over 20.000 døde og over 200.000 smittede. På det meste døde det rundt 800 personer daglig, mens rundt 3000 mennesker ble lagt inn på sykehus.

Selv om de fleste statene i USA nå delvis gjenåpner, er New York City fortsatt under lockdown. Men det betyr ikke at folk ikke beveger seg ut.

Den siste tiden har det vært flere dager med over 20 varmegrader i New York, og nå trekker flere og flere mennesker til mange av de forskjellige parkene rundt om i byen.

Været i Norge: Meteorologen: Finn fram paraplyen, Sør-Norge!

Men politiet er over alt for å sørge for at folk holder sosial distanse. Men Nettavisen har også vært vitne til at politiet deler ut ansiktsmasker til solhungrige New Yorkere.

Les også

Lover å røpe alt om hemmelighetsfull sexklubb for de aller rikeste

«Menneskelige parkeringsplasser»

Den siste tiden har Domino Park i Brooklyn blitt en suksess og snakkis, og fått mye nasjonal oppmerksomhet.

Det er fordi de har delt inn deler av parken i sirkler, slik at det skal være en enkelt for de som kommer å holde sosial distanse til hverandre.

Da Nettavisen besøkte parken denne uken, var alle ringene opptatt, og det satt flere mennesker rundt om i parken og ventet på en plass. Politiet var heller ikke langt unna for å sjekke at folk holdt den nødvendige distansen til hverandre.

Les også

Hit rømmer de superrike: Kokk forteller om krigstilstander og «narkohandler» med kolleger på parkeringsplassen

- Fra et fremtidig Hollywood-dystopisk TV-show

Den populære parken har også blitt en populær snakkis på sosiale medier.

En av dem som kommenterer parken og sirklene er Jennifer Lee.

- Å se på de sirkulære menneskelige parkeringsplassene i Domino Park fikk meg til å tenke, hvis du skulle ta et videoopptak fra verden i dag og vist det til noen fra 2019, ville de tro at det var fra et nærmest fremtidig Hollywood-dystopisk TV-show i stedet for det virkelige liv.

Hun har gitt sirklene navnet, «menneskelige parkeringsplasser», melder New York Post.

Parken ligger der sukkerfabrikken Domino Sugar Refinery, som kan dateres tilbake til 1856, tidligere lå.

Strenge regler om distansering og maskebruk

I New York, i motsetning til i Norge, er det strenge regler om bruk av maske og sosial distansering. Her er alle påkrevd å gå med maske om de kommer i nærheten av andre mennesker, et påbud som ble innført 17. april i år.

Regelen er at om man ikke kan holde av avstand på 1,8 meter (seks fot) til andre mennesker, så skal man gå med maske.

Les også

I New York er ansiktsmasker den nye normalen - nå advarer smittevernekspert også mot å håndhilse

2200 «sosial distanserings-ambassadører»

Byen har også regler om begrensninger av antall mennesker og sosial distansering i parker rundt om i byen. Ordfører Bill De Blasio har blant annet ansatt 2200 «sosial distanserings ambassadører» og veiledere som skal håndheve reglene, slik at folk holder avstand til hverandre, noe som også var tilfelle i Domino Park der flere politifolk var på plass.

Blasio har også bestemt at man skal stenge ned flere gater på Manhattan for biltrafikk, slik at folk kan bevege seg friere og lettere holde avstand til hverandre.

Ordføreren opplyste på fredag at ytterligere 20 kilometer med gater vil bli stengt av i byen for å gi folk plass, og dermed er over 72 kilometer med gater stengt av i byen for å gi mennesker muligheten til spasere friere rundt i gatene.

Imens holdes spesielle parker under oppsyn, for å sørge for at for mange personer ikke samler seg i for tette grupper, spesielt populære parker som Central Park og Domino Park.

Ifølge CNN er Domino Park privateid, og det er også årsaken til at de karakteristiske sirklene ikke har dukket opp i flere parker rundt om i New York.

Spørsmålet er nå om flere andre parker i New York, kanskje også i Norge, vil følge etter?

Når gjenåpner New York - også for turistene?

Det mange også spør seg nå, er når New York City ikke bare vil gjenåpne for beboerne i byen, men også for turisme. Hvert år besøker rundt 66 millioner turister byen.

Ordfører Bill de Blasio opplyste på torsdag denne uken at man forventer at byen forsiktig kan starte gjenåpning og handel på fortauene i byen allerede tidlig i juni.

Når det gjelder handel inne i butikkene i byen og på Manhattan, ser han ikke for seg at det kan skje før tredje uken i juni.

Turismen derimot vil det ikke kunne åpnes opp for før reiserestriksjoner endres igjen. Ifølge USAs folkehelseinstitutt CDC er det fortsatt innreiseforbud til USA og New York fra land som Canada, Mexico, Kina, Iran, og det meste av Europa.

Vijay Dandapani, som er president administrerende direktør i Hotel Association of New York, sier til New York Post at han tror det kommer til å være en aversjon for å reise frem til det kommer en vaksine.

I dag er rundt halvparten av de 700 hotellene i byen stengt. De som ikke holde stengt, er preget av gjester som jobber i førstelinjen mot viruset som helsepersonell, samt hjemløse og folk som kommer seg etter å ha vært smittet av koronaviruset. De får nemlig gratis hotellrom for å kunne distansere seg fra andre familiemedlemmer mens de er smittet.

Dandapani sier at de store luksushotellene i byen trolig ikke kommer til å åpne før i august eller september. De store turist-driverne i byen er uansett stengt.

- Dessverre, men inntil Broadway gjenåpner, inntil Metropolitan Opera gjenåpner, inntil museene gjenåpner, så kommer det til å ta lang tid, sier Dandapani til New York Post.

Broadway kommer tidligst til å gjenåpne i september, og det samme gjelder store arenaer som Madisson Square Garden.

Under koronakrisen er det svært mange New Yorkere som har flyktet fra byen.

Ferske tall viser nå at rundt 420.000 personer har flyktet fra byen mens koronaviruset har herjet i New York, majoriteten av dem fra de rikeste områdene av byen.

Les: Hit rømmer de superrike: Kokk forteller om krigstilstander og «narkohandler» med kolleger på parkeringsplassen

- Først vil innbyggerne i New York måtte komme tilbake til byen, og så vil de danne grobunn for turisme. Når vi begynner å gå tilbake til Times Square og Bell Boulevard i Queens, vil verden se at New York City har fått dette, sier demokraten Paul Angelo Vallone, som rådsmedlem i New York City Council, til NY Post.

- Og når vi viser verden at vi har greid det, så vil du se turistene følge rett bak dem, sier Vallone.

Kommentarer til denne saken