RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne skal stoppe oljeutslippet

Foto: SEAN GARDNER (Reuters)
Sist oppdatert:
Her er den digre dingsen som skal stoppe det katastrofale oljeutslippet i Mexicogolfen.

Ingeniører og anleggsarbeidere har nå gjort ferdig det fire etasjer høye, og 70 tonn tunge, kammeret som skal senkes på plass over det største av de tre lekkende oljehullene i Mexicogolfen.

Når amerikanerne våkner opp tirsdag vil denne store konstruksjonen bli fraktet ut til stedet der Deepwater Horizon havarerte 20. april.

Planen er at dette store kammeret skal sende opp oljen fra hullet som nå lekker. Dette kammeret kan redusere oljeutslippet med opp til 80 prosent, melder CNN. BPs operasjonssjef, Doug Suttles, sier til CNN at trykkforskjellen mellom oljen og vannet rundt, vil dytte oljen til overflaten. I tillegg får den sugehjelp fra et skip på overflaten.

BP bygger også to mindre mindre kammer som skal stoppe et av de andre hullene, sier BPs talsperson Bill Salvin til Boston Globe.

Aldri gjort tidligere
- Dette har blitt gjort på grunt vann tidligere, men aldri på dypt vann, sier BPs operasjonssjef Doug Suttles til New York Times.

Han sier at British Petroleum også jobber med andre løsninger for å stoppe lekkasjen. Blant annet borer man et nytt hull for å lede oljen vekk fra det lekkende hullet.

Mandag hadde British Petroleum også planer om å installere en stengekran ved et av de andre lekkende hullene, men været var for røft til å gjennomføre jobben. De kraftige vindene som stoppet arbeidet, ødela også mange kilometer med lenser som er lagt ut for å hindre oljen i å ødelegge kystlinjen.

Skulle stenge hullet
Eksplosjonen om bord i boreriggen Deepwater Horizon 20. april kom dagen etter at arbeiderne hadde pumpet betong ned i borehullet for å stenge det midlertidig. Planen var å komme tilbake for å starte regulær produksjon ved hullet.

Oljen som nå spruter ut i Mexicogulfen ble ifølge BP funnet 18360 fot (cirka 6120 meter) under havbunnen. Miljøorganisasjoner i USA mener nå at oljen ble funnet på 22.000 fot, og at Deepwater bare hadde lov til å bore til 18.000 fot. Dette blir avvist av BP.

Oversikt over oljeflaket mandag. Meteorologene sier at oljeflaket tirsdag driver mot vekk fra Delta nasjonalpark, men mot Chandeleur-øyene, og kysten av Alabama og Florida. Du finner et kart under bildet.


View Oljeutslipp i Mexicogulfen in a larger map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere