*Nettavisen* Nyheter.

Denne slankeballongen koster 45.000

Foto: Aleris Helse AS

Norske kvinner får satt inn denne ballongen for å bli slanke.

22.01.14 14:11

(SIDE2:) Når vanlige metoder for vektreduksjon ikke fungerer, har slankeoperasjon blitt en løsning for flere og flere nordmenn.

Gastric balloon

er en ikke kirurgisk-behandling av overvekt

betyr mageballong på norsk

er en silikonballong som føres ned i magesekken og blåses opp

kan være i magesekken i maksimalt et år

krever BMI på minst 27 (slankeoperasjon krever BMI 35-40 eller mer)

er beregnet på folk som vil gå ned 9-18 kg

Kilde: Aleris

En slankeoperasjon er imidlertid ikke et ukomplisert inngrep. Risikoen er ikke ubetydelig, og prisene begynner på rundt 100.000 kroner. Operasjonene krever som regel at man har en BMI mellom 35 og 40. Dette har derfor ikke vært noe alternativ for de som bare er litt "tjukke".

Ballong i magen
Nå har imidlertid det private helseforetaket Aleris Helse brakt et annet alternativ til Norge, nemlig «Gastric balloon», som betyr mageballong.

Mens man ved vanlige slankeoperasjoner fjerner litt av magesekken og noen ganger tarmen, fyller man istedet opp magesekken innvendig ved å føre en ballong inn gjennom spiserøret.

BMI

betyr body mass index, eller kroppsmasseindeks (KMI) på norsk

BMI <18,5 = undervektig
BMI 18,5 - 24,9 = normalvektig
BMI 25-29,9 = overvektig
BMI >30 = fedme
BMI 35-35,9 = Fedme, klasse I (alvorlig fedme)
BMI >40 = fedme, klasse II (svært alvorlig fedme)

Kilde: Norsk helseinformatikk

Ballongen skal hjelpe moderat overvektige personer spise mindre, og gå ned i vekt. Slankemetoden markedsføres blant annet på Facebook.

Ballongen gjør at man blir fortere mett, og derfor spiser mindre. Inngrepet er imidlertid ikke varig. Ballongen kan være i magesekken i maksimalt ett år.

- Det er kun en midlertidig løsning. Ballongen er et hjelpemiddel i en livsstilsendring, sier leder ved Aleris overvektsklinikk, Svein Ove Husnes.

- Slipper å være sulten
Han understreker at alle som får satt inn en ballong også må delta på et kurs om hvordan de skal endre livsstilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I tillegg får de oppfølging i ett år etter inngrepet.

- Hvis man ikke gjennomfører livsstilsendringen er langtidseffekten sannsynligvis like dårlig som ved et hvilket som helst annet slankeopplegg, påpeker han.

- Kunne man ikke da fått samme effekt uten denne ballongen?

- Hvis man klarer livsstilsendringen uten ballongen er det jo bra. Men denne ballongen hjelper blant annet med den éne tingen veldig mange som prøver å gå ned i vekt sliter med, nemlig sultfølelsen, forklarer han.

- Ballongen gjør at man slipper å gå rundt og være sulten.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det var grusomt
Inngrepet utføres foreløbig bare av Aleris her i landet, men det har likevel lenge vært mulig for nordmenn å få satt inn en ballong i land som Tyskland, Storbritannia og Estland. Mens prisen er 45 000 kroner i Norge, kan man få satt inn en ballong for 17 000 kroner i Estland. Klinikken har spesialisert seg på helseturisme, og all informasjonen på nettsiden finnes på norsk.

En av de som reiste hit var 39 år gamle «Kristine». Hun vil være anonym fordi hun ikke orker fordommer og kommentarer fra folk som mener hun ikke trenger å slanke seg. Hun har aldri vært «stor», men la på seg 10 kilo da hun sluttet å røyke.

- Jeg hadde prøvd diverse slankemetoder, men mislyktes stadig, forteller hun.

- Jeg mistrivdes veldig, så derfor var jeg villig til å prøve dette, legger hun til.

Om selve klinikken har hun bare positive ting å si, men inngrepet var forferdelig.

- I de første dagene etterpå var det helt grusom. Jeg trodde nesten ikke jeg skulle overleve. Det var helt forferdelig vondt, sier hun, og forteller at hun var konstant kvalm og kastet opp mye.

Se video av hvordan ballongen føres inn her!

HTML EMBED

- Fungerer

Det er kun mannen og de eldste barna som vet at hun har ballongen, men hun har laget en anonym blogg der hun deler erfaringene sine.

Sjekk bloggen her: Veien til lykken

I forkant av inngrepet var hun selv nysgjerrig på andres erfaringer. Hun leste mye på forskjellige nettforum, og registrerte at mange ikke fikk resultatene de ønsket. Men hun valgte å fokusere på hva de som hadde lyktes gjorde riktig.

- De hadde skjønt at dette ikke er noen mirakelkur. Det er lettere å spise mindre fordi man blir fort mett, men det er likevel mulig å bare spise sjokolade og usunn mat, forklarer hun.

For hennes del har ballongen fungert effektivt. I løpet av den første måneden gikk hun ned rundt seks kilo.

- Man må ha viljestyrken, og jeg har vært standhaftig, understreker hun.

I sommer skal hun fjerne ballongen igjen, og hun er spent på om hun vil bli like dårlig som da hun satt den inn. At hun skal holde vekten etterpå er hun imidlertid ikke i tvil om.

- Nå har brukt mye penger og energi på dette her. Så jeg har bestemt meg, jeg skal ikke opp igjen!

- Vil du anbefale dette til andre?

- Med tanke på å begrense inntaket så fungerer det absolutt. Det er det ingen tvil om, mener Kristine.

- Ikke særlig begeistret
Leder i Norsk forening for fedmeforskning, og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, professor Jøran Hjelmesæth, er svært skeptisk til slankemetoden. Han har gått gjennom mye av det som er skrevet om «gastric balloon».

- Jeg er ikke særlig begeistret for dette for å si det forsiktig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han peker for det første på at effekten av ballongen ikke er bevist på lang sikt. Han er imidlertid mer bekymret for bivirkningene.

- At det er farlig bekymrer meg mer enn at det kanskje ikke virker, sier han.

- Det er jo en rekke bivirkninger ved dette, som mye vondt i magen, kvalme og sure oppstøtt. I verste fall kan magesekken sprekke, sier han.

Bivirkninger hos 1 av 100
En gruppe amerikanske forskere skrev i 2011 en større avhandling om bivirkningene av «gastric balloon». Forskerne rapporterte av 2 promille av de som får innsatt en ballong opplever at magesekken sprekker. Tre ganger så mange, seks promille, får tarmslyng. Rundt én promille får magesår, og det har vært rapport noen sjeldne tilfeller av betennelse i bukspyttkjertelen.

- Det betyr jo at rundt én prosent får alvorlige bivirkninger, og det er mye hos friske mennesker med moderat overvekt, mener Hjelmesæth.

- Men det er fortsatt en lav risiko?

- Man kan vinne i lotto, og man kan få bivirkninger. Hvis du er den blant de de få det skjer med, så betyr det veldig mye for deg.

- I alle fall med tanke på at du bare kunne spist litt mindre og beveget deg mer, og slik gått ned i vekt, sier Hjelmesæth.

- Jeg har ikke mye til overs for denne behandlingen mot moderat overvekt , legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aleris Helse AS/Sykehuset i Vestfold

- Sjelden
Fagansvarlig lege ved overvektsklinikken på Aleris, Hjörtur Gislason, bekrefter at inngrepet medfører risiko.

- Som ved alle gastroskopiske inngrep, kan det oppstå komplikasjoner, som rift i spiserøret. Men det forekommer meget sjelden, hos under én av 1000, sier han.

Han påpeker at mange pasienter plages av kvalme og brekninger de første to ukene, men at dette går over.

- Det er viktig at pasientene tar syrehemmende medisin så lenge de har ballongen nede i magesekken. Men til tross for dette vil noen oppleve magesår, sier han, men understreker at kompliserte magesår er svært sjeldne.

Gislason er enig i at det finnes lite dokumentasjon tilgjengelig som viser gode resultater på behandling med ballong på lang sikt. Men han peker på at flere studier viser gode resultater på kort sikt, og med tett oppfølging for livsstilsendring tror han at resultatene kan også kan bli bra i et lengre perspektiv.

Aleris har dessuten tatt i bruk en ny type ballong som de tror vil gi bedre effekt.

- Disse er fylt med luft istedet for vann, og kan justeres underveis. De kan ligge lenger i magen, og gir mindre plager for pasienten, avslutter Gislason.

LES OGSÅ:

Mer helsestoff? Klikk her!

Sjekk det siste fra Side2 her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.