Gå til sidens hovedinnhold

Denne sparer han 12.000 på

Bytte av vannmåler kuttet kommunale avgifter med 10.000 kroner.

Familien Elholm Kristensen på Heksebergåsen i Sørum betalte for to år siden 22.700 kroner i kommunale avgifter. Da de installerte vannmåler, ble avgiftene kuttet til rundt 10.000 , skriver Romerikes Blad.

Romerikes Blads årlige avgiftssjekk på Romerike viser at det er store forskjeller i kommunale avgifter fra kommune til kommune. Sørum er blant de aller dyreste. (Se tabell)

Så dyrt ble det at familien Elholm Kristensen måtte ta affære, og installerte vannmåler.

– Du kan si at familien har bidratt betydelig til fellesskapet i Sørum med skatter og avgifter i nesten 20 år, sier familiefar Axel Elholm Kristensen.

Betalte altfor mye
I 1995 flyttet familien til Heksebergåsen i Sørum. Lenge kranglet de med kommunen om altfor høye kommunale avgifter. Kommunen stipulerte vannforbruket til familien til rundt 550 kubikkmeter vann i året. Det er like mye vann som man antar 11 mennesker bruker i løpet av et år. Familien Elholm Kristensen på Heksebergåsen er bare fire.

– Vi betalte kommunale avgifter også for en dobbel garasje, til tross for at vi ikke har vann de, og ikke har dør fra garasjen og inn i huset. Og portene inn til garasjen går fra fellesarealer, sier Axel Elholm Kristensen.

Da diskusjonene med kommunen ikke førte noen vei, bestemte familien seg for å installere vannmåler i 2012.

Halverte regningen
– Vi drømte ikke om at vi sparte så mye penger på vannmåleren, sier han.

I 2012 var regningen på kommunale avgifter fra kommunen på 22.700 kroner. Den ble halvert til rundt 10.000 kroner med vannmåler, men avhenger av familiens vannforbruk.

Prisen på kommunale avgifter har steget kraftig i Sørum siden familien installerte vannmåler i 2012, så familien tjener i dag enda mer. I dag ville regningen uten vannmåler vært på vanvittige 30.000 kroner, slik kommunen stipulerte vannforbruket til familien. Med vannmåler er prisen omtrent det halve.

På toppen kommer eiendomsskatt på 4.500 kroner.

– Vi sparer ikke på vannet. Vi har både yacuzzi ute og en tenåring som «bor» i dusjen. Likevel sparer vi halvparten av regningen, sier Elholm Kristensen og legger til:

– Med vannmåler kan vi selv påvirke avgiftsnivået. Det er mer rettferdig, sier han.

Øker prisene ytterligere?
Men hvis veldig mange sparer så mye på å installere vannmåler, så vil vel prisene øke ytterligere slik at vi er tilbake til utgangspunktet, under familiefaren.

Daglig leder i Sørum kommunalteknikk, Morgan Lervaag, sier at det vil man vurdere når den tid kommer.

– Vi anbefaler alle å gå over til vannmåler og har som mål at alle skal ha vannmåler i 2016, sier han.

Kommunen kommer til å gå ut med mer informasjon om dette.

– De siste to-tre årene har vi lagt på prisene for å kunne ta de store investeringen vi har i nytt renseanlegg sammen med Fet og Gjerdrum. Men samtidig som vi ligger høyt i pris, er vi på topp i landet på kvalitet på vann og avløp, sier Lervaag.

I Heksebergåsen er prisen på kommunale avgifter et hett tema i perioder. Bare få meter unna ligger Vardeåsen i Skedsmo kommune. Der er prisene langt lavere.

Men beboerne er glad kommunen betaler vannet de bruker for å lage skøyteis for barna.

Prisforskjellene er store fra kommune til kommune. Aurskog-Høland er dyrest og Lørenskog og Rælingen billigst.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken