*Nettavisen* Nyheter.

Denne uken er det billigst å reise

Foto: Thinkstock

Har du tenkt deg på storbyferie, bør du være snar. Årets billigste ferieuke er rett rundt hjørnet.

23.01.12 21:30

Flyselskapene tilbyr billetter til rekordlav pris om du reiser mellom 6.-12. februar i år.

Dette kommer fram i den siste prissjekken til Norsk Flyprisindeks.

Gjennomsnittet for de billigste tur-retur-billettene fra Oslo til 10 europeiske storbyer, ligger på 452 kroner, forteller Svein Erik Søgård, daglig leder i Travelmarket.no.

- Det viser seg at det har vært uke 6 som har vært billigst hvert år. Grunnen til dette er nok at vi kommer inn i den første mellomsesongen i året. I uke 6 er trafikken aller lavest, og da blir prisene likedan, sier han.

Norwegian på lavpris-toppen
De billigste billettene får du fra lavprisselskapene, og Norwegian troner som det rimeligste selskapet i forhold til å være det selskapet med flest destinasjoner.

- Men aller billigst får du det hvis du reiser med Ryanair fra Rygge til enten Berlin, London eller Paris. Nå ligger tur-retur-billetten deres på 110 kroner, før tilleggene for bagasje, innsjekking og administrasjonsgebyr, forteller Søgård.

Uke 6 egner seg best om du skal på storbyferie og ikke lar litt ruskete vær ødelegge humøret.

- Sannsynligheten for dårlig vær er stor, men vi nordmenn er jo gode til å kle oss, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Péter Andrasovszky

Billig reiseår
Skulle du likevel ikke få fri til å reise i uke 6, er det ingen krise. Resten av 2012 spås også å bli et godt reiseår for eventyrlystne nordmenn.

- Til tross for høyt drivstofftillegg hos flere selskaper, synker prisene på generell basis. Overkapasitet i markedet, økt konkurranse og mindre etterspørsel i Europa garanterer lave priser til de mest populære storbydestinasjonene.

44 millioner reisende
Søgård tror vi kan nyte godt av lave priser gjennom hele året ettersom vi nettopp hadde et rekordreiseår.

- I 2011 var det 44 millioner mennesker i Norge som reiste via Avinors flyplasser, noe som er sykt å tenke på når det bor bare fem millioner i Norge.

Destinasjoner som har blitt dyrere med tiden, er Barcelona, Amsterdam og Wien, mens å reise til Praha, Stockholm og København har sunket. Samtidig nyter reise-Norge godt av euro-krisen. Euro-landene har en lav valuta og konkurrerer med lave priser, mens vi har en sterk norsk krone.

Les mer om hvordan Norges reiseår 2012 blir her(Nettavisen)

De beste tilbudene

PS! Om du er i tvil om hvor du skal dra, så gir vi deg her noen forslag til stedene du bør vurdere akkurat nå.

USA - Kulturopplevelser i Washington

Washington, D. C. er ikke bare USAs politiske hovedstad, men også det nasjonale senter for kunst og kultur. Byens teatre, og nabolag som The U Street Corridor med sine mange jazzklubber, er naturlige stoppesteder for kulturinteresserte. På nyåret florerer også tilbudene i Washingtons mange kjøpesentre og butikker.

Slik gjør du
* I perioden 8. januar til 29. september tilbyr Icelandair billetter fra 3445 kr. Firestjerners Capitol Skyline Hotel har dobbeltrom til 560 kr natten.
* USA Spesialisten selger flyreise og syv netter på Washington Plaza til 7455 kr.

Barcelona - Unngå trengselen

Vi blir aldri lei av Barcelona. La Rambla, strandpromenaden, tapasbarene, Gaudís galskap – listen over denne byens fristelser er uendelig. På senvinteren er ikke temperaturen alltid all verden, men byen er ikke så folksom, og du kan nyte arkitektur, stemning og mat med litt mer albuerom.

Slik gjør du
* Sembo har 40 prosent rabatt på sine leiligheter i Barcelona. For én uke (i januar) betaler du fra 1287 kr per person når fire personer deler.
* Norwegian har billetter fra 399 kr én vei.
NB: 16. og 22. februar er det karneval i Barcelona.

Roma - Fotoworkshop i Den evige stad

Om våren blomstrer Roma. Kafeene dekker opp utendørs, og både besøkende og innbyggere finner veien til byens fremste møteplasser – piazzaene. Dette er utvilsomt den beste tiden å utforske byen på, ikke minst med kamera.

Slik gjør du
* National Geographic arrangerer workshop med to av sine mest kjente fotografer 28. mars til 3. april og 20. til 26. april. Pris 23 000 kr inkludert hotell.
* Norwegian og SAS flyr begge direkte til Roma.
* Sjekk ut rimelige hotellrom på www.turistreiser.no.

Cruise - Vårcruise fra Oslo

De to byene Amsterdam og Brugge er spesielt vakre om våren, ikke minst når tulipanene står i full flor. Det norske fjordlandskapet står heller ikke tilbake i fargeprakt på denne tiden av året.

Slik gjør du det
* Royal Caribbean har et femdagers vårcruise til Amsterdam og Brugge, som går ut fra Oslo 7. mai. Pris fra 2925 kr per person.
* Samme selskap tilbyr et norsk fjordcruise i seks dager, fra 21. mai, som går fra Oslo via Århus i Danmark til Bergen, Geiranger og tilbake til Oslo. Pris per person fra 3495 kr.

Hawaii - Øyparadis på amerikansk

Hawaii er et sydhavsparadis med noe ekstra. Her er både lange og vakre strender, vulkanfjell og større byer. Her oppsto også den moderne surfekulturen, som du får mange muligheter til å utforske.

Slik gjør du
* Nordmanns-Reiser tilbyr 14-dagers kombiturer med Hawaii og San Francisco. Priser inkludert fly fra 17 800 kr.
* I mars 2012 er flyprisene til Hawaii på et lavmål, fra 5849 kr (Air France). NB: Vær tidlig ute.

Beirut - Midtøstens Paris

Økenavnet på Libanons hovedstad skyldes delvis libanesernes imøtekommenhet, delvis en utendørs kafékultur som minner om Mellom-Europa, og dessuten den europeiske arkitekturen du finner i store deler av byen.

Slik gjør du

* Lufthansa har gode tilbud fra Oslo til ut mars 2012, fra 3965 kr.
* Turkish Airlines har gode forbindelser til Beirut via Istanbul. Priser fra ca. 5000 kr.
* Sjekk hotelltilbud på www.lebanon-hotels.com.

Marrakech - Ekstotisk luksus

Bare navnet Marrakech bør gir bilder på netthinnen av et eksotisk sted med fargerike markeder, slangetemmere og mystiske krydderbasarer. Dette og mye mer finner du fremdeles i byen, men også noen av verdens deiligste hoteller.

Slik gjør du det
* Ving satser stort på Marrakech, og har tre hoteller i ulike kategorier.
* Norwegian flyr nå direkte.
* Vil du bo i en av de klassiske riadene finner du info på www.riadsmorocco.com.

Sicilia - Romantisk perle

Høyt beliggende på en klippe med utsikt over den glitrende Naxosbukten er det få steder på Sicilia som er mer romantisk enn Taormina. Nettopp av den grunn er det mange som velger å gifte seg her.

Slik gjør du
* Star Tour sørger for en egen brylllupsplanlegger i Taormina, i tillegg til alt det andre praktiske som hører med. Priser på forespørsel.
* Ryanair og Norwegian har begge direkteflyvninger på Sicilia, henholdsvis Trapani og Palermo.

Kirkenes - Kongekrabbefiske

Midtvinters er det mørkt og fascinerende i vår nordligste landsdel, og på den stjerneklare himmelen flimrer ofte nordlyset. Du kan dessuten være med ut på fjorden og fange den fascinerende – og ytterst delikate – kongekrabben.

Slik gjør du det
* Arctic Adventure Resort utenfor Kirkenes tilbyr kongekrabbesafari (minimum åtte personer) med påfølgende herremåltid fra 1490 kr.
* Norwegian har priser fra 848 kr t/r Oslo, SAS fra 1164 kr.
* Byens nye Thon Hotel Kirkenes har priser fra 896 kr, Rica fra 825 kr.

Tsjekkia - Spis deg landet rundt

Utenom Praha er Den tsjekkiske republikk et relativt ubeskrevet blad for nordmenn flest, men gjennom The Grand Restaurant Festival kan du nå bli bedre kjent både med hele landet, og ikke minst dets mange gastronomiske særegenheter.

Slik gjør du
* Festivalen arrangeres i perioden 15. januar til 15. februar i 12 regioner.
* Norwegian flyr i perioden t/r Praha for ca. 850 kr.
* På flyplassen finner du alle de store bilutleiebyråene.
* Hotelltilbud finner du på www.discoverczech.com.

PS: Prisene er hentet inn for perioden mellom 15. til 30. januar der annet ikke er spesifisert.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

(Kjersti Veel og Bjørn Moholdt i REISER & FERIE har også bidratt til denne artikkelen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.