*Nettavisen* Nyheter.

Denne uken er du ekstra slapp

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Å stille klokken påvirker deg kanskje mer enn du tror!

(SIDE2): Føler du deg ekstra trøtt og slapp denne uken? Det kan skyldes den lille timen du stilte klokken tilbake på lørdag - i hvert fall hvis vi skal tro britene.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

En britisk studie hevder at denne uken er uken da vi rett og slett har svært vanskelig for å være effektive. Det er omstillingen fra sommertid som gjør oss ekstra trøtte. Ifølge undersøkelsen går produktiviteten ned med 50 prosent uken etter omstillingen til vintertid, skriver svenske Aftonbladet.

Andre tall i den britiske undersøkelsen viser at 14 prosent som deltok i studien fikk gjort så lite på jobb at sjefen klagde. Åtte prosent orket ikke engang gå til jobb.

Derfor stilles klokka
Årsaken til at klokka stilles fram på våren, er fordi vi skal få lysere kvelder i den varme årstiden. Og så stiller man klokka tilbake på høsten når vi ikke lenger har så stor glede av varme kvelder.

Benjamin Franklin var den første som foreslo sommertid. Det skjedde i et essay så tidlig som i 1784, men det ble ikke innført før første verdenskrig. Tyskland var først ute i 1916, og deretter fulgte Storbritannia. Tanken var å få bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden, og minske energibruken.

I Europa er det nå bare Island som ikke har sommertid, skriver Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.