Gå til sidens hovedinnhold

Denne valpen vil ikke Bush ha

Irak-soldatens drøm ble knust.

Gå rett til vår dyreside

Sersjant Gwen Beberg skal hjem til Minnesota 15. oktober. Hun har da vært i Irak i 15 måneder, og under sin terrorpregede hverdag har hun tatt seg av den forlatte valpen Ratchet. Nå vil hun ha med Ratchet videre i sitt liv.

- Jeg vil ta Ratchet hjem for å trene ham til å bli en servicehund og elske ham til han dør. Ratchet vil være til stor hjelp for andre som har vært i Irak, sier Gwen Beberg i et åpent brev.

Fjernet fra transporten
Den 1. oktober fikk Beberg satt Ratchet på en transport til flyplassen for å frakte hunden ut med neste fly. Det ville ikke hæren ha noe av. De konfiskerte Ratchet og fremtiden nå er usikker. Dette er tungt for Gwen Beberg og hennes familie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det har vært et år med skuffelser og ensomhet på grunn av alt hæren har krevet av Gwen. Ratchet var det som reddet hennes mentale helse

- Dette året har vært ekstremt vanskelig for min datter og hennes familie. Det har vært et år med skuffelser og ensomhet på grunn av alt hæren har krevet av Gwen. Ratchet var det som reddet hennes mentale helse, sier moren til Gwen, Patricia Beberg i en pressemelding.

Det er nå avgjørende at Ratchet kommer seg med et fly til USA innen 15. oktober, ellers kan han bli forlatt. Dette er fordi Bebergs tjeneste i Irak avsluttes i oktober, og hunden bør være sendt i forveien for å ha en eier.

Dyr i Bagdad
Organisasjonen i SPCA har et prosjekt i Irak som heter Baghdad Pups. Ildsjeler jobber kontinuerlig for å redde dyr ut av krigssonen. 11. september 2007 fikk SPCA en mail fra en soldat som vill ta med seg hjem hunden Charlie. Hunden ble reddet, og dette var starten på prosjektet som nå forøker å redde Ratchet.

Siden den gangen har Baghdad Pups reddet 46 dyr ut av Irak. 15 ankom USA den 6. oktober med Terri Crisp, leder for Baghdad Pups. Fem andre dyr, inkludert Ratchet ble imidlertid konfiskert.

Mer fra Dittdyr. no:

Slanket bort 19 kilo

Gambler med hundens liv

Finanskrisen uskyldige ofre

Ulovlig
Det er delte meninger om transport av dyr ut av krigsområder. For norske Afghanistan-soldater gjelder strenge bestemmelser.

- For norske soldater i Afghanistan gjelder de sivile reglene, det vil si tollbestemmelsene og veterinærbestemmelsene. Reglene gjelder også under opphold i leiren, slik at det ikke vil være mulig å ta til seg kjæledyr som ikke er vaksinert i henhold til norsk lov, sier Kjetil Eide, pressetalsmann i Forsvaret, til Dittdyr.no.

Målet er å forhindre farlig smitte. Amerikanske soldater tjenestegjør lenger i utlandet enn norske, noe som kan føre til at det blir lettere å knytte seg til dyrene.

- Frem til nå har ikke dette vært en aktuell problemstilling, siden soldatene er i Afghanistan er utplassert opp til seks måneder, som er betydelig kortere enn de amerikanske soldatene i Irak er.

For amerikanerne er det ulovlig å bringe ut dyr fra Irak som blir vurdert som farlige. Soldater kan risikere krigsrett for å ta ut dyr, skriver SPCA.

Hjelp mot traumer
SPCA er uenig i den strenge tolkningen av dyrereglene. Organisasjonen sørger for å vaksinasjon og karantene for dyrene og flyr alle ut kommersielt. De også mener dyr som Ratchet vil hjelpe soldater som kommer hjem og potensielt hindre posttraumatisk stresslidelse.

For Ratchet er fremtiden uviss. Men Gwen Beberg er ikke i tvil om at Ratchet og andre hunder betyr mye for soldater som returnerer fra krig.

- Hvem er flinkere til å se dine problemer enn en hund som har vært der, som ikke vil klandre deg og som elsker deg uten vilkår uansett hva du måtte gjøre for å overleve? sier Beberg i sitt åpne brev.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken