NEW YORK/OSLO (Nettavisen/NTB): - Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

Det skriver Demokratene i justiskomiteen i den amerikanske Kongressen i et brev til visepresident Mike Pence, der de ber ham ta over som president.

Videoen Demokratene viser til, kan du se øverst i saken.

Les også: Identifisert: Dette er den skjorteløse mannen med hornene inne på Capitol i Washington

- Trump er uegnet for presidentkontoret

Kongressmedlemmene ber Pence ta i bruk det 25. grunnlovstillegget, som åpner for at visepresidenten kan ta over dersom presidenten erklæres uegnet for presidentkontoret.

I brevet fra de 17 demokratene vises det til at selv under opprøret i Washington onsdag, fortsatte president Trump å hevde at valget blir stjålet fra ham.

– I videouttalelsen avslører president Trump at han ikke er mentalt frisk og fortsatt ikke klarer å ta inn over seg og akseptere tapet i 2020-valget. President Trumps viser vilje til å oppildne til vold og sosial uro for å velte valget med makt, heter det i brevet.

Les også: Tybring-Gjedde nominerte Trump til fredsprisen

Videoen under er fra talen Trump hold til sine tilhengere timer før opptøyene startet:

Trump: - Et valg som ble stjålet fra oss

I den aktuelle videoen, som Trump la ut på Twitter, og som nå er blitt slettet av Twitter på grunn av brudd på reglementet, sier presidenten følgende;

– Jeg kjenner deres smerte, jeg vet at dere er såret. Vi hadde et valg som ble stjålet fra oss. Vi vant med klar margin, og alle vet det, spesielt den andre siden, men dere må gå hjem nå. Vi trenger fred, vi trenger lov og orden. Vi må respektere de flotte … folkene i lov og orden. Vi vil ikke at noen skal bli skadet. Det er en veldig tøff periode, det har aldri vært en tid som dette, sa Trump.

– At en slik ting kunne skje, der de tok det vekk fra oss alle. Fra meg, fra dere, fra landet vårt. Dette var et uredelig valg, men vi kan ikke spille etter deres regler. Vi trenger fred, så gå hjem, vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, dere så hva som skjedde, og dere ser hvordan andre blir behandlet, som er så ille og så ondskapsfullt. Jeg vet hvordan dere har det, men gå hjem, og gå hjem i fred.

Les også: Romney advarer partikolleger: Dere vil bli husket som medskyldige

Ny twitter-melding

Presidenten valgte altså å fokusere mest på de ubegrunnede påstandene om at valget er stjålet fra ham. Det finnes ikke bevis for omfattende valgfusk, og påstandene har blitt avkreftet i en rekke instanser.

Senere kom Trump med en sjokkerende Twitter-melding der han skriver hva han mener er årsaken til de voldelige demonstrasjoner i Washington.

- Dette er tingene og hendelsene som skjer når et hellig valgskred av en seier blir fjernet så brutalt og ondskapsfullt fra store patrioter som har blitt dårlig og urettferdig behandlet så lenge. Gå hjem med kjærlighet og i fred. Husk denne dagen for alltid! skriver Trump.

Meldingen er senere blitt slettet av Twitter, fordi den bryter reglementet.

Les også: Twitter suspenderer Trumps Twitter-konto: - Oppildner til vold

Republikansk leder: - Nok er nok

Den republikanske lederen Lindsey Graham holdt i natt et brennende innlegg onsdag, der han fordømte opprøret og ba Kongressen sertifisere Joe Bidens valgseier.

– Jeg og Donald Trump har vært på litt av en reise, men nok er nok, sa Graham i sluttinnlegget før Senatet stemte over innsigelsene mot at Joe Biden kunne sertifiseres som valgvinner i Arizona.

Les også: Melania Trump-topp har fått nok

Det var nettopp det senatorene skulle stemme over da kongressbygningen måtte evakueres fordi sinte Trump-tilhengere tok seg inn.

– Jeg vil si, og kanskje er det viktigere at det kommer fra meg enn noen andre: Joe Biden og Kamala Harris er rettmessige vinnere av valget, sa Graham og oppfordret sine partikolleger til ikke å stemme for innsigelsene.

Minst fire døde

Politiet i Washington varsler at minst fire personer mistet livet i opprøret i Washington onsdag.

Blant de fire som er bekreftet døde er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen da den var beleiret. I tillegg har tre personer mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødhendelser».

Ifølge politiet ble det brukt tåregass fra deres side inne i kongressbygningen, mens opprørerne tok i bruk et kjemisk stoff mot politifolkene.

Les: Skal ha blitt brukt kjemisk stoff for å ta seg inn i Kongressen: Ber nasjonalgarden om hjelp

Kvinnen som ble skutt av politiet, forsøkte å ta seg gjennom en barrikadert dør da politiet åpnet ild mot henne. Hun var ifølge AFP en veteran i luftforsvaret og en mangeårig Trump-tilhenger.

Les mer her: Ektemannen bekrefter: Navngir kvinnen som ble skutt og drept

Politiet opplyser også at det ble funnet to rørbomber utenfor hovedkvarterene til Republikanerne og Demokratene. I tillegg ble det funnet en såkalt molotovcocktail ved kongressbygningen.

52 personer er arrestert etter opprøret i Washington, 26 av dem ble arrestert inne på eller rundt Capitol Hill.

Trump fratatt sosiale medier

President Donald Trump er fratatt sine sosiale medier etter opprøret i Washington. Både Instagram, Snapchat, YouTube, Facebook og Twitter har utestengt ham.

– Vi stenger president Trumps Instagram-konto i 24 timer, skriver Instagram-sjef Adam Mosseri på Twitter.

Snapchat varsler at de har sperret Trumps konto, noe som gjør at han ikke kan dele innhold lenger, skriver The Information.

Fra før har Twitter stengt presidentens konto i 12 timer, mens Facebook har sperret ham ute i et døgn. Også YouTube har sperret ham.

Les: Trump sjokkerer: - Husk denne dagen for alltid!