Gå til sidens hovedinnhold

- Denne videoen er ekte

FN hevder den brutale henrettelsesvideoen er ekte, og varsler omfattende granskning. Se video.

En ledende FN-ekspert krever en granskning av Sri Lanka-konflikten etter å ha konkludert med at en video som viser tamiler bli systematisk likvidert, er ekte.

Philip Alston, som er FNs ekspert på utenomrettslige henrettelser, avviser srilankiske påstander om at videoen som ble vist av Channel 4, er fabrikkert, kommer det fram i en knusende rapport.

Alston foreslår at myndighetene i hovedstaden Colombo tillater FN-eksperter å granske påstandene om at det ble begått krigsforbrytelser på tampen av den tre tiår lange borgerkrigen på Sri Lanka, skriver The Times.

- I lys av disse konklusjonene og den vedvarende strømmen av andre anklager om utenomrettslige henrettelser begått av begge sider under den avsluttende fasen av krigen, påkaller jeg en granskning med hensikt å gjennomføre en objektiv etterforskning av krigsforbrytelser, skriver professor Alston i rapporten.

Benekter krigsforbrytelser
Den srilankiske regjeringen benekter at de har begått krigsforbrytelser.

Det var TV-kanalen Channel 4 som publiserte det som angivelig er bildebevis på omfattende overgrep mot tamiler utført av srilankiske regjeringssoldater i januar i Kilinochchi nord i landet.

TV-bildene viser en ung, naken mann som er fastbundet og har bind for øynene. Et lik ligger over beina hans. En soldat, som etter all sannsynlighet er en srilankisk regjeringssoldat, nærmer seg mannen og retter geværet mot hodet og skyter ham på kloss hold.

- Det var som om han hoppet, sier soldaten lattermildt etterpå, ifølge TV-kanalen.

Videre avdekker bildematerialet ytterligere syv lik liggende på bakken. Alle er skutt i hodet og alle bortsett fra én er avkledt.

- Begikk brutale overgrep
Bildene viser det som tamiler og flere menneskerettighetsorganisasjoner lenge har hevdet – at den srilankiske hæren begikk brutale overgrep og drap på tamiler i den endelige offensiven mot LTTE-soldatene (Tamiltigrene) i fjor vinter.

Organisasjonen Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

HTML EMBED
Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken