RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DLR (DLR)

Denne vil du helst ikke ha i hodet

Sist oppdatert:
Nå skjer det igjen - ny satellitt på vei mot jorda.

Det skjedde i måneden som gikk, og nå skjer det igjen; en satellitt faller ned. Men ta det med ro! Det skal mye til for at noen blir truffet.

I september falt satellitten UARS ned fra himmelen. Den skal ha landet i Stillehavet og ikke gjort noe skade. UARS var med sine seks tonn det største romfartøyet som har falt ukontrollert ned på 32 år.

Deler på inntil 1,7 tonn
Nå er det den tyske røntgensatellitten ROSAT som er i ferd med å ta telling. En gang mellom 21. og 24. oktober vil den falle til bakken som romsøppel. Det er ventet at 30 ulike deler av satellitten vil kunne nå bakken, den største delen kan veie 1700 kilo, opplyser Norsk Romsenter på sine nettsider.

Satellitten vil komme inn over jorden med en hastighet på 28.000 kilometer i timen.

- Uvanlig
- Det er uvanlig at to så store satellitter faller ned i løpet av så kort tid, men det er ikke sjeldent at satellitter faller ned, sier romsenterets Pål Brekke.

Siden romalderen begynte har rundt 4000 satellitter falt ned, uten at noen har blitt truffet av dem.

Hun ble truffet
Og Ifølge avisa Independent finnes det bare ett kjent tilfelle av et menneske som er truffet av romsøppel. Det var Lottie Williams fra Tulsa i delstaten Oklahoma i USA. I januar 1997 var hun ute og spaserte med noen venner da en liten metallbit av fallende romsøppel streifet skulderen hennes.

Det gikk bra med Lottie.

For ordens skyld: Det er ikke fare for at ROSAT faller ned over Norge. Den går ikke så langt nord.

Dette er ROSAT-satellitten

Den tyske satellitten (RoentgenSatellit) hadde som jobb å observere røntgenstråling fra galakser, supernovaer og andre himmelobjekter.

Satellitten lagde det første kartet over røntgenstråling av hele himmelhvelvingen og oppdaget mer enn 80.000 røntgenkilder.

satellitten ble skutt opp i 1990 og var beregnet til å virke i fem år. Satellitten overlevde fire år lenger enn forventet, men i 1999 var det slutt.

Siden den gang har satellitten kommet nærmere og nærmere jorda.

Den gikk i bane mellom 585 og 565 kilometer over jordens overflate da den var virksom, men siden den gikk av med pensjon har den tapt høyde, og i sommer var banen bare 327 kilometer over bakken.

Kilde: Norsk Romsenter og DLR, det tyske romsenteret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere