Gå til sidens hovedinnhold

- Denne vil ramme USAs økonomi

Megaorkan «Irene» nærmer seg Manhattan med stormskritt.

Orkanen Irene ser ut til å være på vei mot den amerikanske østkysten, hvor det bor 65 millioner mennesker.

En av landets fremste eksperter omtaler det som et marerittaktig scenario.

Irene har en orkanstyrke på kategori 3 med vindstyrker på 185 kilometer i timen. Dette blir i så fall den kraftigste orkanen som treffer østkysten på syv år, melder nyhetsbyrået AP.

Titusener av mennesker har flyktet fra havnebyene i delstaten Nord-Carolina, mens den amerikanske marinen har beordret sine skip til å seile langt ut til havs for å unngå orkanen.

- Forbereder oss på det verste
Orkanen kan i verste fall ramme metropoler som Boston, Washington D.C. og New York. Det er ventet at orkanen vil treffe Manhattan allerede søndag.

- Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste, sier New Yorks borgermester Michael Bloomberg, skriver The Times.

Den tidligere sjefen for Det nasjonale orkansenteret i USA, Max Mayfield, omtaler det hele som et marerittaktig skrekkscenario.

- Ett av mine største mareritt var å oppleve en megaorkan som beveger seg nordover langs hele østkysten, sier Max Mayfield til nyhetsbyrået AP.

Spår enorme materielle skader
Han anslår at orkanen kan påføre skader for flere milliarder dollar.

- Dette kommer til å ramme USAs økonomi, hevder han.

Skadeomfanget kan overgå tidligere orkankatastrofer, ettersom det er snakk om svært befolkede områder.

- Vi har langt flere mennesker som potensielt befinner seg på orkanens kurs. Dette er en av de største ansamlinger av mennesker til å bli rammet av én og samme storm, sier direktør Craig Fugate ved Det amerikanske byrået for føderal beredskap (FEMA).

- Folk må ta dette seriøst
- Dette blir ingen ny Katarina (New Orléans 2005, red.anm.), men det er svært alvorlig. Folk må ta dette seriøst, sier Fugate.

Delstatsmyndighetene i Nord-Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New York og New Jersey har frigjort alle beredskapsressurser for å forberede seg på det verste.

- Kan øke i styrke før den treffer land
Det er ventet at Irene vil treffe land i Nord-Carolina på lørdag. Ifølge estimatene kan orkanen ha en styrke på 4 når den treffer land. Det blir i så fall første gangen at en så kraftig orkan treffer østkysten så langt nord i landet. Styrken vil trolig avta etter hvert som den beveger seg nordover.

75.000 mennesker kan være nødt til å evakuere områder bare i New York City.

Kommentarer til denne saken